Menu Sluiten

Eugene Wright (bassist op Take Five) overleden

Eugene Wright, de man die bas speelde op jazzhits als Take Five en Blue Rondo à la Turk van het Dave Brubeck Quartet, is overleden.

Eugene Wright (Chicago, 1923) speelde op de middelbare school cornet, niet veel later leidde hij een 16-mans band getiteld The Dukes Of Swing.

Hij leerde zichzelf bas spelen, totdat hij, rond de 30 jaar, les kreeg van Paul Gregory.

Tijdens de swing-periode kreeg hij succes, maar daarna, samen met onder meer Billie Holiday en Charlie Parker, toonde hij zijn muzikale wendbaarheid. Met onder meer Sonny Stitt toonde hij in bebop uitstekend uit de voeten te kunnen.

Maar zijn grootste bekendheid kreeg Wright toch in het kwartet van Dave Brubeck, waar hij vanaf 1958 in speelde, tot 1968. Hij maakte deel uit van de klassieke lin up, met onder meer Paul Desmond en Joe Morello en speelde bas op standards als Take Five en Blue Rondo à La Turk. Hij nam meer dan dertig albums met de band op. In de ogen van bandleider Brubeck was Wright het fundament van zijn band, die hem in staat stelde te spelen met tempi en polyritmiek.

Na zijn dienstverband bij Brubeck speelde Wright nog enkele jaren bij Monty Alexander, en leidde hij zijn eigen bands. Eugene Wright stond onder zijn medemuzikanten bekend als The Senator.

Hij overleed op 30 december van het vorig jaar, en was  de laatste overlevende van de klassieke Dave Brubeck-line up.

 

What do you want to do ?

New mail

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »