Menu Sluiten

Enerverend concert Gonzalo Rubalcaba en Aymée Nuviola op North Sea Jazz Downtown

Het concert van de Cubaanse latin-en jazzpianist Gonzalo Rubalcaba en de Cubaanse zangeres Aymée Nuviola vond zondagavond 10 juli in De Doelen plaats tijdens NN North Sea Jazz Downtown.

Door Rik van Boeckel

Het was een enerverend concert met verrassende arrangementen van Cubaanse klassiekers als Chan Chan, Lágrimas Negras en El Manisero.

Rubalcaba en Nuviola brachten met een zeskoppige band vooral nummers van hun laatste album Viento y Tiempo. De opening met Rumba Callejera was meteen al zeer sterk door het percussieve begin op congas (Majito Aguilera), bas (Cristobal Verdecia) en drums (Hilario Bell). Nuviola, gekleed in een kleurrijke jurk, trok meteen de aandacht door haar zangkwaliteiten. Net als Rubalcaba met zijn pianospel, een weergaloze mix van jazz en latin.

Buena Vista Social Club

Het begin van het tweede nummer was bijzonder omdat nog niet meteen duidelijk was om welke track het zou gaan. Rubalcaba zette jazzakkoorden in. Maar het werd al snel de van de Buena Vista Social Club bekende klassieker Chan Chan, door Aymée met veel passie gezongen, ondersteund door haar zuster Lourdes en Alfredo Lugo. Heel mooi was het spel van Junior Arronte op de saxofoon.

Die andere klassieker Lágrimas Negras was heel ontroerend. Het begon rustig met alleen Rubalcaba en Nuviola. Na een plotselinge stop liet Rubalcaba in een instrumentaal intermezzo zijn klasse als pianist horen. Dat gebeurde vaker tijdens het concert maar hier nog uitgebreider.

Bolero

De bolero El Ciego werd heel rustig door Aymée Nuviola gezongen waarna ze in het van Celia Cruz bekende Bemba Colora stevig uitpakte en het publiek liet meezingen. Fraai was de tempowisseling in het midden van het lied.

De afwisseling van swingende uptempo nummers en rustige liederen maakte het concert zo gevarieerd. Tijdens Mi Mejor Canción gingen de musici het podium af en brachten Rubalcaba en Nuviola deze filin’-klassieker samen. In Rubalcaba’s spel waren ook invloeden uit de klassieke muziek te horen.

Opwindend

Na dit prachtige nummer kwam de band weer het podium op en werd het opwindende Rompiendo La Rutina ingezet. Aymée Nuviola vroeg het publiek te gaan staan en zo kon er nog even gedanst worden. Deze track werd gekenmerkt door verrassende ritmische wendingen!

Er werd zeer terecht om een toegift gevraagd. Dat werd de in 1930 gecomponeerde klassieker El Manisero, een van de bekendste Cubaanse nummers, door Rubalcaba op zijn album Supernova (2011) gespeeld en nu met Aymée Nuviola op Viento y Tiempo. Het was een pakkende afsluiter van een enerverend concert.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »