Menu Sluiten

Eerste namen Leuven Jazz 2019 bekend

Leuven Jazz (15 tot 24 maart) heeft de eerste namen bekend gemaakt. In het voorjaar van 2019 ontvangt het festival onder meer  Julian Lage, Dans Dans, pianisten Vijay Iyer en Craig Taborn.

Het Belgische jazzlabel Igloo Records viert zijn 40ste verjaardag. Een mijlpaal in de Belgische muziekgeschiedenis, dus tijdens Leuven Jazz staat gitarist Philip Catherine centraal. Hij wordt bijgestaan door de virtuoze toetsenist Éric Legnini, die slechts voor de tweede maal met Catherine zal samenspelen, drummer Antoine Pierre, trompettist Jean-Paul Estiévenart en contrabassist Thomas Bramerie.

Vijay Iyer en Craig Taborn

Een avond met twee grand pianos verzorgen Craig Taborn en Vijay Iyer. Ze behoren zonder enige twijfel tot de meest invloedrijke jazzpianisten van hun generatie. De heren leerden elkaar kennen bij Roscoe Mitchell’s Note Factory en bleken ook een gedeelde interesse te hebben voor toetsenisten als Sun Ra, Geri Allen en Cecil Taylor.

Ze werken allebei in wisselende bezettingen en zijn actief op het gerenommeerde ECM label. Zowel Craig Taborns Daylight Ghosts (2017) als Far From Over (2017) van het Vijay Iyer Sextet werden wereldwijd bejubeld als beste jazzreleases van het jaar.

Met hun drukke agenda’s gebeurt het niet zo vaak dat ze als duo op het podium staan. In hun set staat de dialoog tussen beide speelstijlen centraal, een spannende ontmoeting op de grens van compositie en vrije improvisatie.

Dans Dans

Dans Dans, de band van Bert Dockx (Flying Horseman), Frederic Jacques (bassist bij Mark Lanegan en frontman van Lyenn) en Steven Cassiers (multi-instrumentalist bij Dez Mona en DAAU), wordt regelmatig getipt als een van de meest opwindende Belgische projecten.

In 2012 debuteerde het trio met een titelloos album dat op slag een cultklassieker werd. Het album bevatte eigenzinnige versies van songs van Nick Drake en composities van Sonny Rollins, Sun Ra en Thelonious Monk. Op vraag van de fans wordt de plaat nu opnieuw op vinyl uitgebracht. Deze re-issue wordt alvast gevierd op Leuven Jazz waarbij het trio zijn debuut integraal zal spelen, aangevuld met een greep uit hun uitgebreide back catalogue.

Julian Lage

Gitarist Julian Lage wordt al twintig jaar geprezen. Wat opmerkelijk is, want hij is pas net dertig. Als tienjarige stond hij samen met Carlos Santana op het podium, op twaalfjarige leeftijd speelde hij samen met Gary Burton tijdens de Grammy’s, kwam onder de hoede van meestergitarist Jim Hall en op zijn vijftiende begon hij zijn studie aan Stanford University.

In recente jaren heeft hij de belofte van zijn uitzonderlijke jeugd ingelost en de jazz-gitaarwereld omvergeblazen. Met twee Grammy-nominaties in de gitaarkoffer combineert hij zijn zinderende spel en melodische muziekelementen uit de pre-bebop, folkmuziek en swing met een lichte rock-feel. Zijn onpretentieuze stijl verhult een technische begaafdheid die vrijwel onmogelijk te evenaren is.

Orkestrale jazzpop

De sfeervolle vibe van The Cinematic Orchestra was al een intense voltreffer op de allereerste Leuven Jazz. Met drie leden van dat Orchestra in de rangen benadert de orkestrale jazzpop van The Breath deze sound op quasi-identieke, warmbloedige wijze.

Na hun opgemerkte debuutalbum Carry Your Kin (2016) kwamen ze afgelopen september opnieuw met een prachtplaat op de proppen: Let The Cards Fall is een aaneenschakeling van betoverende songs, met die typische Manchester-versie van alt-folk. Zangeres Rioghnach Connolly schrijft persoonlijke en oprechte songs over vervlogen zomers en eerste liefdes, maar net zo goed over hartpijn of postkoloniaal onrecht. Haar soulvolle stem en het vernuft van gitarist Stuart McCallum resulteren in prachtige, caleidoscopische songs. Exclusief te ontdekken op Leuven Jazz 2019!

Het volledige programma van Leuven Jazz wordt eind januari onthuld. Zo belooft onder meer de 30ste editie van de B-Jazz International Contest heel wat muzikaal vuurwerk.

Tickets zijn vanaf nu te koop via leuvenjazz.be/tickets, tot 31 december geldt er een early bird korting.

Deel bericht

Laatste nieuws