Menu Sluiten

Eerbetoon aan Rob Franken op Jazz International Rotterdam

De Rotterdamse toetsenist Rob Franken krijgt op zaterdag 14 september een eerbetoon tijdens het festival Jazz International Rotterdam.

Rob Franken overleed in 1983 op 42-jarige leeftijd. Hij was één van de meest briljante en impactvolle jazzmusici die Nederland gekend heeft. Waarom dat zo is, wordt duidelijk op de concertavond The Electrification – Celebrating Rob Franken op zaterdagavond 14 september, in LantarenVenster te Rotterdam.

Rob Franken

Rob Franken (1941-1983) was een unieke jazzpianist uit Rotterdam. Hij was autodidact, hanteerde een eigen speel- en improvisatiestijl en bespeelde als eerste in Nederland de Fender Rhodes. Gegrepen door de nieuwe mogelijkheden en klankkleuren van de elektrische piano, pionierde hij volop. Hij was ruim tien jaar de vaste begeleider én favoriete pianist van de harmonicagigant Toots Thielemans, zoals blijkt uit dit videofragment. Ook speelde Rob Franken onder meer in het orkest van Rogier van Otterloo en bij The Skymasters, en is hij op honderden platen te horen. Daarnaast was hij de centrale figuur tijdens de zogenaamde FuMu-sessies: Functionele Muziek, bedoeld als achtergrondmuziek. Toen Rob Franken plotseling op 42-jarige leeftijd overleed, kwam aan zijn enorme productie abrupt een einde.
Eerbetoon

De concertavond The Electrification – Celebrating Rob Franken is een eerbetoon aan Rob Franken door zijn oude bandmakkers gitarist Peter Tiehuis, bassist Theo de Jong en drummer Bruno Castellucci. Toetsenist Karel Boehlee speelt op de Fender Rhodes die hij destijds van Rob Franken erfde. Deze Fender Rhodes was de eerste in Nederland!

The Chairleaders (support-act) bewijzen dat ook de nieuwe generatie musici zich laat inspireren door Rob Franken. Onder leiding van Rutger Mathys, mondharmonicaspeler en student bij Codarts, schreef de band op uitnodiging van Jazz International Rotterdam nieuwe composities, geheel geïnspireerd op het spel van Rob Franken.

 

Voorafgaand aan het concert is er een korte kennismaking met Frankens muziek middels uniek beeld- en geluidsmateriaal, toegelicht doorFrank Jochemsen. In de pauze en na afloop draaien DJ’s P-Dog & Zembie een lekkere set funky jazz uit hun eigen platencollecties en de platenkast van Rob Franken zelf.
 

Meer informatie is te vinden op www.jazzinternationalrotterdam.nl

Deel bericht

Laatste nieuws