Menu Sluiten

Duke Ellington centraal in Amsterdam

Het is veertig jaar geleden dat misschien wel de grootste jazzcomponist aller tijden overleed, maar anno 2014 is Duke Ellington nog springlevend. Van 14 t/m 18 mei vindt in Amsterdam de Duke Ellington Conferentie plaats, met onder meer een bijzonder concert van All Ellington in het Bimhuis op donderdag 15 mei.

Er zijn niet veel jazzcomponisten die blijven boeien en een oneindige bron vormen van schoonheid en inspiratie. Natuurlijk zijn de vindingrijke en vaak geniale stukken van Ellington hierin een wezenlijk element, maar de pianist/componist dankt zijn eeuwige roem ook aan de ruimte die hij gaf voor persoonlijke expressie van zijn muzikanten. Geïmproviseerde muziek staat of valt bij sterke karakters die zich, één met hun instrument, in (alle) vrijheid kunnen botvieren op het geschrevene.

Precies hierin excelleert All Ellington, geboren uit de gelijknamige concertserie in Zaal 100. Met een hoogstpersoonlijke interpretatie benaderen sterke muzikanten bekende en minder bekende composities van Ellington. En zo klinkt de muziek zoals Ellington het bedoeld heeft: het gromt, grauwt, knarst en kraakt terwijl het respect voor en de pracht van de compositie blijft gewaarborgd.

Speciaal voor het concert in het Bimhuis wordt All Ellington aangevuld met een strijkerssectie. Zo wordt de traditie voortgezet van strijkers in de muziek van Ellington. Deze sectie bestaat uit Boy Edgar Prijs winnaar Oene van Geel (altviool), Jeffrey Bruinsma (viool) en Jörg Brinkmann (cello). De muzikanten van All Ellington zijn: Jodi Gilbert (zang), Joris Roelofs (altsax/klarinet), Natalio Sued (tenorsax), Christian Ferlaino (baritonsax), Jimmy Sernesky (trompet), Eric Boeren (cornet), Joost Buis (trombone), Oscar Jan Hoogland (piano), Wilbert de Joode (bas) en Michael Vatcher (drums).
Het concert maakt onderdeel uit van de Duke Ellington Conferentie. 75 Jaar na zijn bezoek in Europa (in april en mei), waar Ellington onder meer het Concertgebouw aandeed, organiseert Amsterdam de 22ste editie. Musicologen en musici die een bijzondere band hebben met Ellington en zijn muziek, waaronder David Schiff (auteur van The Ellington Century), en Harvey Cohen (auteur van Duke Ellington’s America) geven lezingen. Verder meer muziek van onder meer van jazzpianist Matt Cooper en het Calefax Reed Quintet.

Deel bericht

Laatste nieuws