Menu Sluiten

Dennis Mackrel nieuwe chef Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw presenteert zijn nieuwe chef-dirigent Dennis Mackrel tijdens een Nachtconcert in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Dit concert met trompettist Christian Scott vindt plaats in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 november (in aansluiting op de Museumnacht).

Dennis Mackrel (1962) begon zijn professionele loopbaan als tienjarige en werd op zijn twintigste de jongste drummer ooit in de Count Basie band. Hij werd op voorspraak van de legendarische zanger Joe Williams door Basie persoonlijk ingehuurd. In de jaren daarna werkte hij samen met veel groten uit de jazz, onder wie Thad Jones, Clark Terry, Quincy Jones, McCoy Tyner, George Shearing, Hank Jones en Tony Bennett.

Mackrel speelde in orkesten als The Vanguard Jazz Orchestra, The Buck Clayton Swingband, The Carla Bley Very Large Band en de Dizzy Gillespie All Star Big Band. Hij ontwikkelde zich van sideman tot bandleider in de vele samenwerkingen met Europese orkesten waaronder de Kluvers Bigband in Aarhus (Den), de UMO bigband uit Helsinki (Fin) en de WDR bigband uit Keulen (D). In 2010 keerde hij terug bij de Count Basie Orchestra als bandleider waar hij tot 2013 werkzaam bleef.

Zijn samenwerking met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw gaat terug tot 2004, waar hij eerst regelmatig als drummer te horen was. Vanaf 2014 heeft Mackrel het orkest meerdere malen geleid, onder meer in de Grote Zaal en meest recent tijdens een tournee naar China in mei 2015.

Het eerste optreden van Dennis Mackrel als JOC-chef is tijdens het Nachtconcert op 7 november met Christian Scott. Deze Amerikaanse trompettist werd geboren op een van de brandpunten van de muziekwereld: New Orleans. Via het lokale cafécircuit bracht hij het tot optredens in grote stadions, maar ook in zo’n overweldigende entourage blijft ‘fluisteren op de trompet’ zijn handelsmerk. In de zomer van 2013 stond Scott ook samen met het JOC in de Grote Zaal met een succesvol Nachtconcert gewijd aan de legendarische trompettist Miles Davis.

Het Nachtconcert in Het Concertgebouw is een traditie die al vele decennia terug gaat. Het allereerste Nachtconcert was in 1953 met de fameuze jazztrompettist Dizzy Gillespie. Het betekende het begin van een kortstondige periode waarin grootheden als Billie Holiday, Nat King Cole, Chet Baker, Count Basie, Louis Armstrong en Oscar Peterson naar Amsterdam kwamen. Sinds een paar jaar blazen Het Concertgebouw en het JOC deze nachtconcerten nieuw leven in.

Voorafgaand aan het Nachtconcert is er een pre-party met live muziek in twee foyers van het gebouw. Na afloop van het concert vindt in de Entreehal een afterparty plaats.

Deel bericht

Laatste nieuws