Menu Sluiten

De uitvinder van de rock ’n roll is 90 jaar geworden

“If you were going to give rock & roll another name, you might call it Chuck Berry”, zei John Lennon ooit, en beter is het niet onder woorden te brengen.

De uitvinder van de ultieme rock ’n roll-riff is gisteren overleden. Hij is 90 jaar geworden. Chuck Berry (1926, St. Louis) was naast iconen als uiteraard Elvis, Little Richard, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins ongeveer de uitvinder van de rock ’n roll. Hij mengde in de jaren vijftig van de vorige eeuw country, blues en rhythm ’n blues tot een licht ontvlambaar mengsel. Wat hij er aan toevoegde was zijn uit duizenden herkenbare gitaar-riff, waarmee hij de piketpaaltjes uitzette voor een genre, dat in de jaren ’60 wereldwijd tot bloei zou komen door middel van zijn idolate navolgers, de Beatles en de Stones. Zonder hem hadden deze bands, en later ook The Beach Boys, niet bestaan.

Belastingontduiking
Berry had geen eenvoudige carriere. Al snel had hij door dat er met muziek geld te verdienen was, en dat investeerde hij in vastgoed. Dat viel slecht bij de blanke upperclass, en al snel werd hij beschuldigd van het aanzetten tot prostitutie, en verdween hij voor twee jaar achter de tralies. Later zou hij nog een keer moeten brommen vanwege belastingontduiking.

Roll Over Beethoven
Ondertussen scoorde hij wel hit na hit, waaronder legendarische tracks als Roll Over Beethoven, Hail Hail Rock n Roll, Little Queenie, Johnny B. Goode en Oh Carol, die, later gecovered door talloze bands, voor eeuwig in het onderbewuste van de muziekliefhebber verankerd zijn.

Grillig
In zijn latere leven werd Berry een grillig muzikant, die weigerde te investeren in een goeie band. Dat leverde rommelige shows op, waarin de begeleidingsband vaak moest zoeken naar de toonsoort waarin de grote baaas zijn hits had ingezet. Zijn grootste hit scoorde hij in de vroege jaren ’70 met het karikaturale My Ding A Ling.

Mick Jagger
“Hij verlichtte onze tienerjaren, gaf leven aan onze dromen artiest te worden. Zijn teksten stegen boven alle andere uit en wierpen een vreemd licht op de Amerikaanse Droom”, zo liet Mick Jagger weten, naar aanleiding van het overlijden van Chuck Berry.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »