Menu Sluiten

De 100 beste Motown songs, en #1 is van Smokey Robinson

Een uitstekend idee van het Amerikaanse Rolling Stone: zet de honderd beste Motown-songs op een rij. Zo komen we de paasdagen wel door. Op # 1 staan Smokey Robinson & The Miracles met The Tracks Of My Tears. En op nummer laatst? Dezelfde band, met Shop Around.

Op de 98 tracks daar tussenin komen we natuurlijk de bekende namen tegen, zoals de onvolprezen Marvin Gaye, The Supremes (al dan niet met Diana Ross), The Four Tops, Martha Reeves en haar Vandellas, Stevie Wonder en The Temptations.

Maar we treffen ook minder voor de hand liggende acts aan, zoals de psychelische soul van The Undisputed Truth met Smiling Faces Sometimes, en de Mary Jane Girls uit 1983 met All Night Long, die niet veel indruk maken op Rolling Stone: ,, You could sing the telephone book on top of this rhythm section and it would still be a hit.’’

Gladys Knight ontbreekt natuurlijk niet, noch Michael Jackson, The Commodores en The Isley Brothers.

En vele, vele anderen.

Maar wat vooral duidelijk wordt is dat de schatkamers van Tamla Motown tot de rand vol liggen met prachtige songs, waarvan het maar goed is dat ze af en toe aan de vergetelheid ontrukt worden.

Motown bestaat nog steeds, het motto the sound of young America, waarmee oprichter en voormalig eigenaar Berry Gordy het label ooit positioneerde, wordt nog steeds eer aangedaan, momenteel scoort het label hit na hit met voornamelijk op hiphop en r&b georiënteerde muziek.

Er is ook een afsplitsing genaamd Motown Gospel, gespecialiseerd in religieuze popmuziek,  die in Tennessee resideert, en op het punt staat een album van Merry Clayton uit te brengen, dé stem van de Rolling Stones-hit Gimme Shelter.

Naar RollingStone: The Best Motown Songs

(foto: Tamla/Wikipedia)

Deel bericht

Laatste nieuws