Menu Sluiten

Buma, Sena sponsoren Boy Edgarprijs

De belangrijkste Nederlandse prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek heeft in Buma Cultuur een nieuwe hoofdsponsor gevonden. De prijs wordt mede ondersteund door Sena.

Dankzij deze nieuwe samenwerkingspartners van de Stichting Boy Edgarprijs kan ook in 2014 weer een Nederlandse jazzmusicus worden geëerd. Op 27 juni aanstaande wordt de winnaar van de Buma Boy Edgarprijs 2014 bekendgemaakt tijdens de Jazzdag in LantarenVenster in Rotterdam.

De Stichting Boy Edgarprijs is bijzonder gelukkig met de support van Buma Cultuur en Sena. De prijs werd tot voor kort mogelijk gemaakt door overheidssubsidies: zo kon de Stichting Jazz in Nederland jarenlang de prijs organiseren en in het recente verleden lag de organisatie bij Muziek Centrum Nederland in samenwerking met de VPRO. Met de sluiting van Muziek Centrum Nederland in 2012 en de ontwikkelingen bij de publieke omroep, kwam de prijs onder druk te staan. Dankzij de samenwerking met Buma Cultuur en Sena is de toekomst van de prijs voorlopig veiliggesteld.

“Wij zijn blij dat de prijs voortbestaat. Buma wil met de Buma Boy Edgarprijs ertoe bijdragen dat de hoge kwaliteit van de Nederlandse jazz, en daarmee de Nederlandse jazzcomponisten, in de spotlights blijven staan!” aldus Frank Helmink (directeur Buma Cultuur)

Inmiddels heeft de jury van de Buma Boy Edgarprijs 2014 de taak op zich genomen een winnaar te selecteren, die op 27 juni 2014 bekend wordt gemaakt op de Jazzdag in Rotterdam. De jury bestaat uit: Frank Bolder (programmeur North Sea Jazz Festival en LantarenVenster Rotterdam), John Thomas (directeur Axes Eindhoven), Mijke van Wijk (programmamaker Radio6 Soul&Jazz), Tim Sprangers (freelance jazzjournalist) en Jurre Wieman (hoofd techniek Bimhuis). De jury is benoemd door het bestuur van de Stichting Boy Edgarprijs.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van €12.500, een plastiek van Jan Wolkers en de gelegenheid om een speciale concertavond in het Bimhuis te programmeren. De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgarprijs in samenwerking met het Bimhuis.

De prijs is geïnitieerd in 1963 onder de naam Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgarprijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgarprijs. In 2014 heet de prijs Buma Boy Edgarprijs. Recente winnaars zijn Ernst Glerum (2009), Anton Goudsmit (2010), Ferdinand Povel (2011), Yuri Honing (2012) en Oene van Geel (2013).

Deel bericht

Laatste nieuws