Menu Sluiten

Branford Marsalis, Shabaka op Transition 2017

Voor de tweede editie van het Transition Festival, op 8 april in Tivoli Vredenburg in Utrecht, staan onder meer Branford Marsalis & Kurt Elling, Metropole Orkest en Christian Scott op het programma.

Gisteren werd bekend dat ook de inmiddels luidruchtig aan de weg timmerende Shabaka and the Ancestors aan de line up is toegevoegd.

Op zaterdag 8 april vindt deze tweede editie van Transition Festival plaats, met meer dan 25 nationale en internationale artiesten, verspreid over alle zalen van de Utrechtse concertzaal.

De eerste namen die bekend gemaakt zijn, zijn: Branford Marsalis Quartet met speciale gast Kurt Elling, Metropole Orkest met Reinier Baas & Ben Van Gelder, Christian Scott, Steve Coleman Reflex Trio, Phronesis, Jeff Parker, Tigran (solo) en Shabaka and the Ancestors.

Jazz zit midden in de “Transition years”, zo meent de organisatie. ”De iconen van de vorige eeuw hebben de weg vrij gemaakt voor nieuwe helden, die op hun beurt zorgen voor vernieuwing in de jazz en geïmproviseerde muziek. Transition Festival wil laten zien welke bruggen er tussen genres zijn gebouwd en welke artiesten hier een sleutelrol in hebben gespeeld.”

Één van de sleutelfiguren op het festival is Branford Marsalis, die samen met zijn broer Wynton Marsalis verantwoordelijk was voor de neo-bop beweging. Hun benadering van de traditionele bop beïnvloedde een hele nieuwe lichting musici als Roy Hargrove en Joshua Redman en bracht een nieuwe generatie publiek op de been. Steve Coleman geldt als één van de belangrijkste vernieuwers sinds de jaren ’80. Hij wist een brug te slaan tussen de jazz van John Coltrane en andere avant-garde spelers en de ritmiek van genres als funk en hip-hop.

Hiermee beïnvloedde hij een hele generatie musici die na hem kwam. Jeff Parker droeg op zijn beurt weer een steentje bij als één van de oprichters van de instrumentale post-rock band Tortoise, die met een mix van jazz, krautrock en minimal music ook aan de wieg stonden van een nieuw genre.

Deze artiesten zijn inspirators voor jonge artiesten op de line-up als Christian Scott, Phronesis en Tigran. Transition legt hiermee de nadruk op zowel actuele jazzmuzikanten als op de grensverleggers die de nieuwe beweging hebben geïnspireerd.

Branford Marsalis Quartet en zijn gast Kurt Elling stonden al jaren bovenaan elkaars wensenlijst voor een samenwerkingsproject. Dat kwam eindelijk tot stand op het in 2016 uitgebrachte album ‘Upward Spiral’, waarop ze bestaande composities van onder meer Sonny Rollins, Frank Sinatra en zelfs Sting onder de loep nemen. Hiermee schitterden ze al op de afgelopen editie van North Sea Jazz/

Net als afgelopen editie met het kwartet van Yuri Honing openen opent de komende editie van Transition de Grote Zaal met het beste wat de Nederlandse jazz te bieden heeft. Op Transition gaan gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder de samenwerking aan met het voltallige Metropole Orkest onder leiding van chef-dirigent Jules Buckley.

Met een Grammy-nominatie en twee Edison awards op zijn naam mag Christian Scott gerust één van de grootste jazznamen van zijn generatie genoemd worden. Hij werkte door de jaren heen samen met onder meer Prince, Marcus Miller en Thom Yorke (Radiohead). Doorbraak onder zijn eigen naam kwam met het album ‘Yesterday You Said Tomorrow’ (2010), bekroond door de BBC tot “The Best jazz album in 50 years”.

In totaal staan zo’n 25 artiesten op de podia van alle zalen in TivoliVredenburg. De ticketverkoop is inmiddels gestart via TivoliVredenburg.nl

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »