Menu Sluiten

Bernie Worrell overleden

Bernie Worrell, vermaard toetsenist voor vooral Parliament, Funkadelic en ook Talking Heads, is gisteren overleden. De muzikant is 72 jaar geworden, en verloor de strijd tegen kanker. dat heeft zijn vrouw op Facebook bekend gemaakt.

Video: Bernie Worrell and his Woo Orchestra

Video: 10 essentiële tracks

Worrell werd in 1944 geboren in New Jersey, waar hij in de vroege jaren ’70 George Clinton ontmoette, die destijds de doo wop-band The Parliaments aanvoerde. Snel verhuisde het gezelschap, inmiddels aangevuld met gitarist Eddie Hazel, zanger Fuzzy Haskins en bassist Billy Bass Nelson, naar Detroit, waar de debuutplaat Funkadelic werd gemaakt. Vijf maanden later bracht de band het legendarische ‘Free Your Mind…And Your Ass Will Follow’ uit.

De Wizzard of Woo, zoals Worrell al snel ging heten, bracht met zijn extravagente keys het futuristische geluid in de psychedelische funk van Clinton en zijn mannen. ”De techniek kon me niks schelen, maar ik luisterde destijds veel naar Emerson, Lake & Palmer, en wat Keith Emerson deed op zijn moog, op het album Tarkus, sprak me erg aan. ”

In de jaren zeventig maakte Worrell deedl uit van de uitzinnige outfit van Clinton en de zijnen, daarna werd hij verzocht plaats te nemen in Talking Heads, omdat die een forse dosis funk goed konden gebruiken. Zijn deelname was heilzaam, zoals te zien is in de film Stop Making Sense.

Rolling Stone over Bernie Worrell

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »