Menu Sluiten

Avant-gardist Paul Bley overleden

Pianist Paul Bley, een van de meest invloedrijke jazzmuzikanten van de afgelopen decennia, is zondag overleden. De Canadees Bley stierf op 83-jarige leeftijd in zijn huis in Ottawa, omringd door familie, zo werd dinsdag bekend.

Bley heeft tijdens zijn loopbaan meer dan honderd albums opgenomen en trad met vele gerenommeerde muzikanten uit de ‘free jazz’ op. ‘Improvisatie is voedsel voor de hersenen van de luisteraar’, heeft hij eens gezegd.

Als kind groeide Bley op met klassieke muziek en op vijfjarige leeftijd gaf de in Montreal geboren muzikant zijn eerste optreden met viool. Twee jaar later ontdekte hij de piano en richtte zich steeds meer tot de jazz. Op dertienjarige leeftijd richtte hij zijn eerste band op en speelde in clubs. Op zijn zeventiende viel hij een keer in voor de legendarische Oscar Petersen en op zijn twintigste speelde hij al met Charlie Parker, Charles Mingus en Art Blakey.

De Canadees wordt beschouwd als een van de meest innovatieve avant-gardepianisten van zijn tijd. Met collega-musici richtte hij Jazz Composers Guild op, de vereniging van jazzcomponisten. In 1974 hield hij zijn eigen platenlabel Improving Artists ten doop. Niettemin nam hij zijn muziek ook bij tientallen andere labels op, zelfs een keer twee albums in twee landen op een enkele dag. Zijn laatste album kwam uit in 2014, een opname van een concert in Oslo zes jaar eerder.

Deel bericht

Laatste nieuws