Menu Sluiten

Angélique Kidjo zingt Celia Cruz

Op 19 april verschijnt Celia, het album waarop zangeres Angélique Kidjo (Benin, 1960) het werk van de Cubaanse salsa-legende Celia Cruz doet herleven.

Celia is volgespeeld door een sterrenensemble, aangevoerd door drummer Tony Allen (Fela Kuti), Meshell Ndegeocello op bas en de Britse saxofonist Shabaka Hutchins en zijn band Sons of Kemet.

Het album toont de Afrikaanse roots van de Queen of Salsa, de op Cuba geboren Celia Cruz, en laat horen dat zij met haar explosieve mix van Cubaanse, Afrikaanse, Midden-Oosterse en Amerikaanse muziek een nieuwe vorm ontdekte, die wereldwijd erkenning kreeg.

Angélique Kidjo: ‘’Als kind zag ik Celia Cruz optreden in Parijs, en die ervaring veranderde mijn leven. Het was voor het eerst dat ik zo’n krachtige vrouw op het podium zag. Nu wil ik een eerbetoon brengen aan deze vrouw met een album waarop de afrobeat-roots een grote rol spelen.’’

Angélique Kidjo verhuisde in de jaren ’80 van de vorige eeuw van Benin naar Parijs, en was vervolgens frontvrouw in de band Pili Pili van Buma Boy Edgar Prijs-winnaar Jasper van ’t Hof.

Ze putte inspiratie uit het werk van Santana, Jimi Hendrix, Fela Kuti, Aretha Franklin en Miriam Makeba en tekende in 1991 een contract bij het Island-label van Chris Blackwell.

In 2007 kreeg Kidjo een Grammy voor haar album Djin Djin, geproduceerd door Tony Visconti, met gastrollen voor Peter Gabriel, Amadou & Mariam en Ziggy Marley.

Vorig jaar verbaasde Angélique Kidjo de wereld met haar geheel eigen versie van de Talking Heads-klassieker Remain In light, deels gezongen in West-Afrikaanse talen, met gastoptredens voor Vampire Weekend, andermaal Tony Allen en de blazerssectie van Antibalas.

Celia verschijnt op 19 april via Verve/Universal.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »