Menu Sluiten

Akwasi, Pink Oculus, Giovanca, Re:Freshed Orchestra vieren 25 jaar Jazzmatazz Vol. 1

In 2018 is het precies 25 jaar geleden dat het legendarische album Jazzmatazz Vol. 1  van de in 2010 overleden hiphoppionier Guru verscheen

Op maandag 26 november 2018 presenteert Het Koninklijk Concertgebouw daarom het eerste volledige hiphopconcert uit zijn geschiedenis. In de Grote Zaal brengen het Re:Freshed Orchestra en Nederlandse artiesten als Pete Philly, Brainpower, Akwasi, Pink Oculus, Giovanca, Eva Simons en MAIKAL X (Ex Postmen) een ode aan het album Jazzmatazz Vol. 1. .  De line-up van artiesten op 26 november wordt nog verder aangevuld.

De geboorte van hiphop
In 2018 bestaat hiphop zo’n veertig jaar. Uit de wilde ‘blockparties’ in The Bronx en de eerste grote hiphop-hit van The Sugarhill Gang ontstond eind jaren zeventig een nieuw, wereldwijd muzikaal fenomeen. Nu, veertig jaar later, is hiphop verreweg de populairste muziekstijl onder jongeren. Ook in Nederland, met grote hits voor artiesten als Broederliefde, Lil’ Kleine en Boef. De hiphopcultuur is wijdverbreid en er zijn crossovers met pop, jazz, rock en dance.

Hiphop ontmoet jazz
Vanaf het begin werd hiphop gekenmerkt door het ‘lenen’ van andermans muziek -en dan vooral van fragmenten uit jazz- en funknummers. In het begin van de jaren negentig kwamen hiphop en jazz voor het eerst op een gelijkwaardige manier samen. In 1993 werd dit bekrachtigd met het – inmiddels legendarische – album Jazzmatazz Vol.1 van Guru. Op dit album speelden  vooraanstaande jazzmusici mee op warme hiphopbeats. Na Vol. 1 verschenen er nog drie Jazzmatazz-albums, plus een Best of.

 

Meer info en tickets op Concertgebouw.nl

Deel bericht

Laatste nieuws