Menu Sluiten

Afscheid en reïncarnatie van State-X New Forms

Op 9 en 10 december vindt de laatste editie plaats van het State-X New Forms festival, waarna het stokje al begin volgend jaar wordt overgenomen door Rewire.

Na dertien edities met in totaal meer dan 600 optredens vindt in december de laatste State-X New Forms plaats in Paard van Troje. Het jaarlijkse experimentele muziekfestival, dat voortkwam uit een samenwerking tussen Paard van Troje en het Haags Pop Centrum (HPC), werd voor het eerst georganiseerd in 2003. State-X New Forms houdt na de komende editie op 9 en 10 december op te bestaan.

Per 2017 zal SXNF-programmeur Henk Koolen zijn programmatische kennis bij het Rewire-festival inbrengen.

Het internationaal georiënteerde festival State-X New Forms (veelal afgekort tot SXNF) bood vanaf de start een verfrissend en prikkelend beeld van het brede aanbod op underground- en experimenteel muziekgebied, en maakte verbintenissen zichtbaar tussen heden, verleden en verschillende kunstdisciplines. Deze onderhuidse verbintenissen geven SXNF al 13 jaar zijn onderzoekende, onvoorspelbare en spannende karakter.

Avontuur en ontdekking
Het festival reageert op de continu veranderende muziekscene en verraste met een altijd avontuurlijke, genre-overschrijdende line-up. Hierin werden grote, invloedrijke namen als Aphex Twin, Sonic Youth, Flying Lotus en Snarky Puppy gekoppeld aan opkomende artiesten. Voor vele artiesten bleek het festival een opstap naar het grote publiek.

Zo verkende de toentertijd nog onbekende dubstepproducer SBTRKT het Nederlandse publiek, speelde de componist Jon Hopkins voor de happy few, gaf mathcore band Dillinger Escape Plan op SXNF hun eerste grote Europese show, begon de nog relatief onbekende jazz toetsenist Cory Henry in 2015 in Den Haag zijn nog immer durende zegetocht.

De tegenwoordige superster James Blake deed op SXNF 2010 voor het eerst een show op het Europese vasteland. Voor 70 man publiek.

SXNF is ‘verfrissend en prikkelend’ volgens de Volkskrant en NRC noemde het festival ‘een heerlijke ontdekking.’

State-X New Forms programma-partner Rewire
De reden dat SXNF programmeur Henk Koolen zich als co-curator bij Rewire voegt ligt volgens Koolen volledig in de lijn der ontwikkeling. ‘Op deze manier kunnen we onze artistieke kennis verdubbelen en als één sterk festival van internationale allure naar buiten treden.’ Dat dit niet alleen positief uitpakt voor beide festivals, maar ook voor muziekstad Den Haag én de geprogrammeerde artiesten, moge duidelijk zijn. Naast hoofdprogrammeur Bronne Keesmaat en co-curator Martijn Buser, zal nu ook Henk Koolen – tevens als co-curator- zijn kennis, ervaring en liefde voor avantgarde- en experimentele popmuziek toevoegen aan het toch al rijke programma van Rewire. Rewire 2017 vindt plaats op vrijdag 31 maart, zaterdag 1 april en zondag 2 april.

De meest recente toevoeging aan de line-up is Ryley Walker. Deze Amerikaanse songwriter voegt naadloos een extra laag van psychedelica en jazz toe aan zijn folk. Ook het Amsterdamse BLUE CRIME, met hun eigenaardige Moonpop en de Italiaanse geluidskunstenaar Anzal zijn toegevoegd aan de line-up.

Op deze laatst SXNF is -naast ruim 30 internationale artiesten- een negental lokale acts te zien: de melodische trap van Hitmane, de audiovisuele muziek van SAVASANA, noisy drone van momentum lost, de underground race trap van Black Civic, de jonge verfrissende jazz van Dr. Meraki, de elektronische improvisatie van The Monoranger, de met soul gevulde soundscapes van Takyon, de mix tussen garage, punk en Indische muziek van Kūlóu en de keiharde speedrock van G.O.D.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.state-xnewforms.nl en www.paard.nl

Deel bericht

Laatste nieuws