Menu Sluiten

Afrobeat-drummer Tony Allen overleden

Tony Allen, die samen met Fela Kuti aan de wieg stond van het invloedrijke afrobeat-genre, is in Parijs overleden. Hij is 79 jaar geworden.

Tony Allen begon met drummen op de leeftijd van 18 jaar. Hij speelde in een groot aantal bands, totdat hij in de jaren ’60 Fela Kuti ontmoette. In een interview vertelde hij ooit hoe hij het werk van zijn voorgangers, vooral uit de jazz, bestudeerde, en uiteindelijk zijn eigen stijl ontwikkelde.

Blue Note

‘’Ik luisterde veel naar jazz. Vooral Blue Note-platen, van Art Blakey, Elvin Jones, Philly Joe Jones. Gene Krupa was de eerste, hoewel hij een totaal andere stijl beoefende.’’

Allens drumstijl was instrumenteel in de ontwikkeling van de muziek van Fela Kuti, die bekend staat als de founding father van de afrobeat. Samen maakten ze baanbrekende albums als Expensive Shit, Zombie en Unknown Soldier. ‘’Zonder Tony Allen was er geen afrobeat geweest’’, zou Kuti eens gezegd hebben.

Vanaf 1975 begon Allen soloalbums op te nemen en uit te brengen.

Toen de politieke situatie in thuisland Nigeria te precair werd besloot Allen zijn eigen weg te gaan. ‘’ Fela had natuurlijk gelijk om in opstand te komen, maar (…) ik ben muzikant. Er waren teveel arrestaties, teveel bommen. Waarom moet ik in elkaar geslagen worden?’’

Kid Creole

In het midden van de jaren ’80 verhuisde Tony Allen naar Parijs, waar hij als eerste succesvol van zijn heroïneverslaving verlost raakte. Hij vond werk als sessiemuzikant, en speelde veelvuldig met acts als Kid Creole & The Coconuts en Manu Dibango.

De eenentwintigste eeuw was opnieuw de eeuw van Tony Allen. Hij speelde en nam op met mensen als Damon Albarn, Grace Jones en vele anderen. In 2005 nam hij het album Trippin’ op met Benjamin Herman en zijn New Cool Collective.

Angelique Kidjo

Hij drumde op het album Celia van Angelique Kidjo en won daarmee een Grammy. Eerder dit jaar verscheen het album Rejoice, waarvan hij tien jaar geleden de opnamen maakte met de in 2018 overleden Hugh Masakela. Zijn laatste soloalbum was The Source uit 2017. In 2016 verscheen zijn autobiografie Tony Allen: Master Drummer of Afrobeat. Daarin vertelde hij onder meer: “I never stop, I never stop experimenting. I don’t like repeating myself too much. I need to move forward.”

Het overlijden van Tony Allen is niet corona-gerelateerd.

Deel bericht

Laatste nieuws