Menu Sluiten

Ack van Rooyen (90) viert feest in het Bimhuis

Ack van Rooyen, een van de grondleggers van de jazz in Nederland en alom beschouwd als een levende legende, wordt 1 januari a.s. 90 jaar. Om dit heuglijke feit te vieren organiseert het Bimhuis in Amsterdam twee dagen later een groots verjaardagsconcert. 

Ack verwelkomt tijdens deze avond een aantal van zijn favoriete jazzmusici, onder wie zangeres en Edison-winnaar Fay Claassen en trombonist Bart van Lier, bekend van zijn werk met het Metropole Orkest en een muzikale vriend van het eerste uur.

Ack van Rooyen is een van de meest persoonlijke en unieke stemmen op de flügelhorn en onmisbaar in de geschiedenis van de Europese jazz. “Het lijkt als of de flügelhorn alleen voor hem is uitgevonden”, zei Ack’s broer, de bekende arrangeur en componist Jerry van Rooyen (1928-2009).

Als trompettist in The Ramblers was Ack in de jaren vijftig al toonaangevend. Hij maakte deel uit van de eerste moderne jazzgeneratie in Europa en nam talloze platen op met zowel Nederlandse als internationale artiesten. Zo is hij te horen op de legendarische plaat Jazz Behind the Dikes, samen met andere Nederlandse grootheden als Rita Reys en Rob Madna.

Ack was een van de oprichters van het legendarische United Jazz & Rock Ensemble, was de hoofdsolist bij de orkesten van Bert Kaempfert, de Skymasters en Peter Herbolzheimer’s Rhythm Combination & Brass, en speelde op het Montreux Jazz Festival met Miles Davis en het Quincy Jones Orchestra (zoals te zien in The Birth of The Cool, de nieuwe documentairefilm over Miles Davis).

En tot op de dag van vandaag is Ack zowel in Nederland als daarbuiten actief in diverse formaties. Zo speelt hij in duo met Juraj Stanik, met wie hij afgelopen oktober nog toerde door Indonesië, en geeft hij geregeld concerten met het Ack van Rooyen/Jeroen Manders Quintet. In Duitsland geniet Ack reeds een halve eeuw een grote populariteit en deelt hij vaak het podium met tenorsaxofonist Paul Heller.

Voor zijn verdiensten voor de jazzmuziek werd Ack van Rooyen meerdere malen onderscheiden. Zo ontving hij in 2006 een Duitse ridderorde, in 2007 de Singer Laren Jazz Award, en werd hem in 2017 de Blijvend Applaus Prijs toegekend.

Bimhuis Amsterdam, vrijdag 3 januari 2020. Aanvang 20:30 uur.

Bezetting:
Ack van Rooyen – flugelhorn
Juraj Stanik – piano
Paul Heller – tenor saxofoon
Peter Tiehuis – gitaar
Hans Dekker – drums

Special guests:
Fay Claassen – zang, Bart van Lier – trombone

(foto: Jurjen Donkers)

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »