Menu Sluiten
Ack van Rooijen

Ack van Rooijen ontvangt Blijvend Applaus Prijs 2017

Op zondag 26 november nam trompettist Ack van Rooyen (1930) de Blijvend Applaus Prijs 2017 in ontvangst. Van Rooyen onderscheidt zich al decennia als een van de beste Europese jazzmusici en is nog steeds actief.

Toch is Van Rooyen, waarschijnlijk door zijn bescheiden aard, nog altijd bekender onder muzikanten dan bij het publiek. Reden te over om hem te eren. In theater De Kleine Komedie ontving hij uit handen van jazzjournalist Bert Vuijsje een bronzen sculptuur en een geldbedrag van 5.000 euro.

In 1938 begonnen de broers Jerry (1928-2009) en Ack van Rooyen bij een harmonie in Den Haag. In 1946 begon hun professionele loopbaan. Met het jazzorkest van Tom van der Stap reisden ze naar Nederlands-Indië, om op te treden voor Nederlandse militairen. Via Amerikaanse diplomaten kwamen ze in aanraking met de platen van Charlie Parker en Dizzy Gillespie.

Terug in Nederland maakten beiden broers een internationale bliksemcarrière. Jerry werd een befaamd dirigent, componist en arrangeur. Ack werd een veelgevraagd solist op trompet en flügelhorn en speelde in alle belangrijke Europese jazzorkesten. Hij wordt gewaardeerd om zijn verfijnde spel en zijn interactievermogen. “Als je niet alles dicht speelt, houd je ruimte over om te reflecteren op je collega’s.”

Deel bericht

Laatste nieuws