Menu Sluiten

30 april: International Jazz Day

“Jazz is niet alleen muziek, het is een manier van leven, het is een manier van zijn, een manier van denken”. Met die woorden van Nina Simone in het achterhoofd heeft de Unesco 30 april uitgeroepen tot International Jazz Day.

International Jazz Day wordt morgen, vrijdag 30 april, voor de tiende keer gevierd. En dat kan niet anders dan met muziek, in de vorm van een wereldwijd concert dat online te genieten is, met medewerking van onder meer Herbie Hancock, Jacob Collier en John McLaughlin.

Strijd tegen racisme

Het verhaal van jazz is verweven met de zoektocht naar menselijke waardigheid, democratie en burgerrechten. Het heeft kracht gegeven aan de strijd tegen discriminatie en racisme. UNESCO gelooft in de kracht van jazz als een kracht voor vrede, dialoog en wederzijds begrip en daarom heeft de Algemene Conferentie van UNESCO in november 2011, 30 april uitgeroepen tot International Jazz Day.

Deze dag is bedoeld om mensen bewust te maken van de deugden van jazz als een educatief instrument, en een kracht voor empathie, dialoog en verbeterde samenwerking tussen mensen.

Inclusief

Veel regeringen, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en privé-burgers die zich momenteel bezighouden met de promotie van jazzmuziek zullen deze gelegenheid aangrijpen om meer waardering te kweken, niet alleen voor de muziek, maar ook voor de bijdrage die jazz kan leveren aan de opbouw van meer inclusieve samenlevingen.

Vrijheid

UNESCO: ”Jazz doorbreekt barrières en creëert kansen voor wederzijds begrip en tolerantie. Jazz is een vector van de vrijheid van meningsuiting. Jazz vermindert spanningen tussen individuen, groepen en gemeenschappen. Jazz moedigt artistieke innovatie, improvisatie, nieuwe vormen van expressie, en de integratie van traditionele muziekvormen in nieuwe aan. Jazz stimuleert interculturele dialoog en empowerment van jonge mensen uit gemarginaliseerde samenlevingen.”

All Star Global Concert

Het 2021 All-Star Global Concert, dat op 30 april vanaf 23.00 uur Nederlandse tijd live te volgen is op jazzday.com, biedt een historische line-up van optredens van enkele van ’s werelds grootste jazzmusici. De volledige line up is te zien op jazzday.com

Enkele van de namen die meedoen zijn Herbie Hancock, Marcus Miller, Dianne Reeves en Jacob Collier. Ter ere van de 10de verjaardag van International Jazz Day treden artiesten van over de hele wereld op: een bewijs van het wereldwijde bereik en de aantrekkingskracht van jazz.

Het concert is te volgen op jazzday.com, via Facebook en Youtube.

Deel bericht

Laatste nieuws