Menu Sluiten

Jazz Not Jazz Top 10/#6 2016

Stormram Shabaka Hutchings klopte in de vorige editie van de JazzNotJazz10 al driftig op de deur, maar nu is hij als een komeet rechtstreeks doorgeschoten naar de top. De saxofonist voert de nieuwe Britse jazz aan en dat blijft niet zonder resultaat: Wisdom Of Elders swingt als de neten.

Onder aan deze pagina vindt u een afspeellijst waarmee u deze muziek kunt beluisteren via Spotify.

Voor de rest is de lijst louter met nieuwe entries gevuld, het bewijst dat er erg veel gebeurt in de JazzNotJazz. Neem Frank Ocean, die opnieuw en onmiskenbaar zijn stempel drukt op de hiphop-scene. Het heeft even geduurd, maar deze mogen er zijn in al z’n ambities: cd + blad Boys Don’t Cry en videoalbum Endless. Indrukwekkend, in z’n statements en flows.

Over ambitieus gesproken: onze eigen gitarist Reinier Baas doet het in zijn even gedurfde als geslaagde jazzsuite met modern-klassieke invloeden. Hij bewijst hiermee een van de belangrijkste aanjagers van de nieuwe jazz in ons land te zijn. Robert Glasper volgt met ArtScience zijn Black Radio-dubbelaar op, met een veelvoud aan stijlen (soul, dance, funk).

Dhafer Youssef, de beroemde udspeler, is behoorlijk stijlvast. Hij geeft op indringende wijze aan hoe goed jazz en Arabische muziek samen kunnen gaan, daarin is Youssef echt een klasse apart.

Hiphoplegende De La Soul keert na een afwezigheid van twaalf jaar terug aan het rap- en hiphopfront met een nieuwe plaat. Deze is meer laidback Drake-like dan voorheen. De La Soul blijft excelleren in scherpe observaties en diepe flows.

De Noorse jazztrompettist annex geluidskoning Nils Petter Molvaer volgt met zijn nieuwe plaat waarop meeslepende esthetische soundscapes: zijn beste werk tot nu toe. Hoezo avant-garde?

Saxofonist Steve Lehman gaat makkelijk nog een paar stapjes verder. Hij put nu uit moderne jazz, Senegalese rap, live-elektronica en underground hiphop. Een nieuwe mijlpaal in de improvisatie muziek.

Trompettist Takuya Kuroda komt hij met een plaat die laveert tussen de VS en Japan met invloeden uit jazz en soul, hij zigzagt feitelijk. Door het Flying Lotus-achtige gebruik van elektronica onderscheidt hij zich toch.

Tot slot de reünie van droomkoppel Joshua Redman/Brad Mehldau, opgenomen tijdens een tournee in 2011. Op Nearness vinden de saxofonist en toetsenist elkaar naadloos, met Redmans tenor als melodische lijn en Mehldau voor harmonie en ritme. Een classic album, nu al. En daarmee een fraaie afsluiter van deze editie van JazzNotJazz10.

Paul Evers

 

1. Shabaka and the Ancestors – Wisdom Of Elders (Brownswood)
2. Frank Ocean – Blonde (Boys Don’t Cry)
3. Reinier Baas – Reinier Baas vs Princess Discomobulatrix (Painted Dog)
4. Robert Glasper – ArtScience (blue Note)
5. Dhafer Youssef – Diwan Of Beauty And Odd (Okeh)
6. De La Soul – And The Anonymous Nobody (A.O.I.)
7. Nils Petter Molvaer – Buoyancy (Okeh)
8. Steve Lehman – Sélébéyone (Pi)
9. Takuya Kuroda – Zigzagger (Concord)
10. Joshua Redman/Brad Mehldau – Nearness (Nonesuch)

Deel bericht

Laatste nieuws