Menu Sluiten

Jazz Not Jazz Top 10 /#5 2016

Het festivalstof is neergedaald, nu is het weer tijd voor de scherpste lijst van Nederland: de JazzNotJazz10.

Met een lekker opgeschoond tiental staat op nummer één de nieuwe BadBadNotGood. Dit trio uit Toronto verkent de grenzen van impro, maar de samenwerking met onder anderen Frank Ocean en RZA verraadt hun voorliefde voor hiphopsoul. Hun vierde album klinkt als een jamsessie in outerspace tussen Coltrane, Weather Report en Head Hunters, hipster alom!

De verrassend sterke nieuwe cd van Michael Kiwanuka volgt op de hielen. Hij heeft de lange stilte na zijn debuut goed gebruikt: vooral de persoonlijke teksten spreken tot de verbeelding.

Op drie staat het nieuwe Blue Note-talent Kandace Springs, meer over haar elders in deze editie: een terechte toppositie.

Nog zo’n opvallende nieuwkomer is trompettist/componist Theo Croker, die spiritual jazz, rock en hiphop organisch mengt, altijd gebaseerd op een groove van knisperende funk en breakbeats.

Ook van deze tijd is Jasper Høiby, wellicht de beste bassist van de eigentijdse jazz. We kennen hem van Phronesis, waarvoor hij alle composities schrijft. Op zijn eigen debuut hoor je samenwerkingen terug, met leden van Phronesis maar ook met mensen als Shai Maestro en Mark Guiliana.

Hij wordt gevolgd door nog zo’n prominente smaakbepaler van de huidige Britse jazzscene: saxofonist Shabaka Hutchings. Op de Wisdom Of Elders met zijn eigen The Ancestors, opgenomen in Johannesburg, zet hij een voorlopige kroon op zijn onstuimig oeuvre.

De legendarische soulzanger William Bell (76 jaar!) is terug op zijn thuisbasis Stax Records met een album vol ballads en grooves en teksten vol zelfreflectie over leven en liefde.

Gitarist Jeff Parker weet zijn positie in deze JazzNotJazz10 te handhaven met een album waarop hij zijn invloeden van J Dilla tot Monk feilloos etaleert.

Dan het muzikale wonderjoch uit Londen, Jacob Collier, die een fantastische show gaf op NSJ en dit nu onderstreept met zijn debuutalbum. Een set vol covers (Beach Boys, Stevie Wonder) en eigen werk, allemaal even ingenieus en virtuoos ingespeeld door Collier zelf.

En last maar zeker niet least: de nieuwe Blood Orange, aka zanger/componist Devonte Hynes. In de vergelijkingen met platen als To Pimp A Butterfly van Lamar of Black Messiah van D’Angelo – waar het gaat om black culture – blijft hij goed overeind. Wat een sterke afsluiter van een even sterke JazzNotJazz10!

Paul Evers

 

1. BadBadNotGood – IV (Innovative Leasure)
2. Michael Kiwanuka – Love & Hate (Polydor)
3. Kandace Springs – Soul Eyes (Blue Note)
4. Theo Croker – Escape Velocity (Okeh/Sony)
5. Jasper Høiby – Fellow Creatures (Edition Records)
6. Shabaka & The Ancestors – wisdom Of Elders (Brownswood)
7. William Bell – This Is Where I Live (Stax Records/concord)
8. Jeff Parker – The New Breed (International Anthem)
9. Jacob Collier – In My Room (Membran)
10. Blood Orange – Freetown Sound (Domino)

Deel bericht

Laatste nieuws