Menu Sluiten

Jazz Not Jazz Top 10 #3: luister naar STUFF., Thundercat en Somi!

Is dit even mooi? Het explosieve Belgische vijfkoppige monster dat STUFF. heet, heeft amper z’n tweede album uit of eist de koppositie van deze editie JazzNotJazz10 direct op. Terecht, met deze aanstekelijke mix van future funk, electronica, jazz en hiphop; check deze jonge wolven ook live!

De wonderbaarlijke Armeense toetsenist- componist Tigran Hamasyan experimenteert er weer lustig op los op deze opvolger van zijn succesvolle album Mockroot. Invloeden van barok tot hiphop en electronica en jazz volop: weer een uitstekende plaat.

Tien jaar bijeen en nog altijd dynamisch en spil in de avontuurlijke Belgische jazz-scene: LAB Trio, waarover in de papieren Jazzism meer.

 

Phronesis

Het virtuoze jazztrio Phronesis uit de UK heeft nu zijn meest ambitieuze album uit: The Behemoth, samen met de fameuze Frankfurt Radio Big Band. Op nieuwe arrangementen van hun eigen catalogus klinkt deze combinatie vuriger en kleurrijker dan ooit.

Dan Christian Scott, aka aTunde Adjuah, die de lat hoog legt, met zijn ambitie om een trilogie The Centennial Trilogy uit te brengen. Ruler Rebel is de eerste worp, vol maatschappelijke relevantie en muziek, die slingert van West-Afrika naar New Orleans. Dwingende muziek met visie en boodschap.

Gilles Peterson

De nieuwe Cubaanse ster Daymé Arocena is liefdevol omarmd door Gilles Peterson’s Brownswood en dit tweede album is een geslaagde combi van haar Cubaanse roots, neo-soul en jazz.

Op nummer zes staat Kneebody, dat glorieus terugkeert na de succesvolle samenwerking met dj Daedelus. Op eigen kracht redt dit kwintet het makkelijk met aanstekelijke, rauwe energie en een fusie van electronica, jazz-rock en hiphop.

Thundercat

De topper van de vorige JazzNotJazz10 handhaaft zich in de huidige top 10, en terecht. Bassist/producer/componist Thundercat heeft met zijn sterrencast een duizelingwekkend album gemaakt, dat nog wel even beklijft.

Zangeres Somi bezingt vanuit Harlem-New York City de Afrikaanse erfenis, die ze om zich heen terug vindt. Zulks verpakt in een mengsel van moderne jazz, Afrikaanse muziek en een singer-songwriter insteek, met Somi als een eigentijdse Afro-Amerikaanse vrouw: intrigerend album.

Dave Holland

Tot slot weer even Kneebody, want Nate Smith is daar de vaste drummer. Maar ook side-man van o.a. Chris Potter en Dave Holland en solo-artiest, met dit debuut vol invloeden uit de jazz, hiphop en R&b.

Een krachtige afsluiter van een altijd weer verrassende JazzNotJazz 10.

Deel bericht

Laatste nieuws