Menu Sluiten

Jazz Not Jazz Top 10 #1 2017

Het is alweer enige tijd geleden dat een hiphop­album de JazzNotJazz10 aanvoerde. Jazz en hiphop/rap zijn natuurlijk sterk gerelateerd en dus is het logisch dat het ijzersterke vaarwelalbum van van A Tribe Called Quest bovenaan staat. They still kick it!

Beluister de Jazz Not Jazz Top 10 onder aan de pagina via de Spotify playlist.

 Meer hiphop? Nou, Childish Gambino (aka Donald Glover) kent de invloeden, maar leunt toch vooral op r&b, soul, funk en psychedelische soul. Daarmee breekt hij waarschijnlijk groots door. De nieuwe D’Angelo?

Nog wat nieuw spul, nu van een duo uit de UK: Yussef Dayes op drums en Kamaal Williams op toetsen en synths, Yussef Kamaal. Zij brouwen jarenzeventigfunk, broken beats, samples en eigentijdse jazz tot een dynamisch geheel vol inspiratie en muzikale vrijheid. Topplaat!

Na zijn moedige laatste album vervolgt saxofonist James Brandon Lewis zijn puntige en directe improvisaties op deze nieuwe plaat. No Filter geeft precies wat de titel belooft, tussen wat hij in zijn hoofd hoort en op de plaat zet, zit… niets.

Bassist Ernst Glerum maakte zijn nieuwe album Handful met drummer Jamie Peet en pianist Timothy Banchet en toont opnieuw zijn veelzijdigheid.

De Cubaanse toetsenist Roberto Fonseca kan vaak rekenen op een plaats in de JazzNotJazz. Zijn nieuwe album ABUC komt uit op het jazzlabel Impulse!. Daarop duikt hij sensueel swingend in de muzikale (en sociale) geschiedenis van zijn land.

Met Singles: The Definitive Collection worden vier decennia van pianist/componist Sun Ra belicht, van 1952-1991. Een hele partij aan onuitgebracht en/of zeldzaam werk van de meester wordt indrukwekkend in kaart gebracht.

Over kosmische dansmuziek gesproken: daar kan het Braziliaanse Azymuth al een jaartje of veertig ook wat van. Vijf jaar na hun laatste album is het trio rond Alex Malheiros weer uit de as herrezen. En hoe: een briljante fusie tussen samba, jazzfunk en psychedelische elektronica.

De nu al imposante carrière van altsaxofonist Ben van Gelder krijgt een nieuw hoofdstuk met deze prachtige suite, voortgekomen uit een compositieopdracht en met invloeden uit de klassieke en geïmproviseerde muziek.

Toetsenist Shai Maestro kennen we van zijn werk met Avishai Cohen (b), maar sinds hij solo ging, maakt hij indruk met introspectieve pianojazz. Door de vocalen wordt dit album soms dromerig en soms vurig opgestuwd naar eenzame hoogten vol klasse en esthetiek. Een mooier slotakkoord kan deze JazzNotJazz10 niet krijgen.

Paul Evers

Top 10

1. A Tribe Called Quest – We Got It From Here..Thank You For Your service (Epic)
2. Childish Gambino – Awaken,My Love (Caroline)
3. Yusef Kamal – Black Focus (Brownswood)
4. James Brandon Lewis Trio – No Filter (BNS Sessions)
5. Glerum Omnibus – Handful (Favorite)
6. Roberto Fonseca – ABUC ( Impulse!)
7. Sun Ra – Singles (Strut)
8. Azymuth – Fénix (Far Out)
9. Ben van Gelder – Among Verticals (BvG Music)
10. Shai Maestro – The Stone Skipper (Sound Surveyor)

Deel bericht

Laatste nieuws