Menu Sluiten

Jazz Not Jazz: Thundercat gaat los!

Jazzism zet de meest invloedrijke en actuele platen op een rij. Jazz, volgens de voorhoede van de vaderlandse jazz-scene.

Bassist Thundercat (Stephen Bruner) gaat op zijn nieuwe Brainfeeder-album helemaal los met zijn gasten: van Michael McDonald en Kenny Loggins via Kendrick Lamar naar Flying Lotus, Kamasi Washington en Pharrell. Met deze sterrencast tolt Drunk direct naar de hoogste plank.

Nog meer goed nieuws. De fantastische zanger, bassist en componist Miles Mosley is een van de oprichters van het West Coast Get Down-collectief waaruit Kamasi voort is gekomen. Hij heeft met Uprising een killer van een album afgeleverd. Een plaat met volop hart, ziel en maatschappelijke visie.

BRUUT!

Ook in ons land timmert een generatie nieuwe jazzos aan de weg, met historisch besef en een frisse eigentijdse aanpak. Altsaxofonist Maarten Hogenhuis is er een van. Hij is actief in zowel BRUUT! als Krupa & The Genes, maar ook onder eigen naam overtuigt hij op zijn tweede album.

Dan Nate Smith, vaste Kneebody-drummer en sideman van onder anderen Dave Holland en Chris Potter. Hij weet op zijn debuutplaat moderne jazzcomposities te mengen met invloeden uit de r&b en hiphop en maakt daarmee een krachtig statement.

Sampha leverde onder meer vocale bijdragen aan albums van Solange en Frank Ocean. Nu debuteert hij sterk met zijn even experimentele als elektronische soul, die poetisch overkomt: een blijvertje.

Craig Taborn

Pianist Craig Taborn heeft zijn derde ECM-album afgeleverd. Hij maakt indruk met zijn spel dat wordt beïn­vloed­ door klassieke muziek met gracieuze melodieën en subtiele elektronica. LABtrio bestaat tien jaar en breekt nu goed door met dit nieuwe album. Met drummer Lander Gyselinck van STUFF. staat het avontuur voorop en wordt vormvast en met speels gemak geput uit jazz, pop, elektronica, klassiek en impro.

En hoorden we eerder niet BRUUT! langskomen? De superjazz van dit kwartet is door de jaren heen gegroeid door zoveel mogelijk te spelen. Dat is te horen op het hechte nieuwe album, dat even creatief als dansbaar is.

Tot slot: Omar, de stem waar Stevie Wonder en Badu zwaar fan van zijn, maar die nog niet tot het grote publiek is doorgedrongen. Gaat daar iets aan veranderen? Met Love In Beats legt de zanger de lat alvast hoog voor dit jaar, heel hoog.

Estafest

Als hekkesluiter het improkwartet Estafest dat de krachten van vier groten bundelt: Goudsmid, Van Vliet, Van Geel en Erker. Met dit in Hongarije opgenomen album laat die horen dat de nieuwe jazz ook hier leeft als nooit tevoren.

Paul Evers

1. Thundercat – Drunk (Brainfeeder)
2. Miles Mosley – Uprising (World Galaxy)
3. Maarten Hogenhuis – Mimicry (Eigen Beheer)
4. Nate Smith – Kinfolk: Postcards From Everywhere (Ropeadope)
5. Sampha – Process (Young Turks)
6. Craig Taborn – Daylight Ghosts (ECM)
7. LABTrio – Nature City (Outhere Music)
8. BRUUT! – Superjazz (Dox)
9. Omar – Love In Beats (Freestyle)
10. Estafest – Bayachrimae (BMC)

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »