Menu Sluiten

Uitgelicht: John Coltrane

1. S’posin’ (album: The New Miles Davis Quintet, Prestige)
In 1955 trouwde John Coltrane. Hij kwam daarna bij de nieuwe band van trompettist Miles Davis. Die had meteen een grote invloed op de jonge tenorist. Luister naar zijn solo in deze standard: nog wat tentatief maar ook heel interessant.

2. On A Misty Night (album: Mating Call van Tadd Dameron, Prestige/OJC)
Opgenomen in 1956 voor een album van componist/arrangeur/pianist Tadd Dameron. Die laatste speelt nogal voorzichtig in zijn eigen stuk, maar de solo van Coltrane is zowel krachtig als empatisch.

3. Bye Bye Blackbird (album: Miles Davis, Round About Midnight, CBS)
Het jaar is 1956, en John Coltrane maakte deze classic nog bij de groep van Miles Davis. Enkele maanden later zette Miles hem uit de band – en begin 1957 nam Coltrane het besluit te stoppen met drugs, tabak en alcohol.

4. Monk’s Mood (album: Thelonious Himself, 1957, Riverside/OJC)
Als sideman bij pianist Thelonious Monk, met een tedere en lyrische solo. De bassist is Wilbur Ware. Een stuk dat naar verluidt ook bij uitvaartplechtigheden van jazzliefhebbers geliefd is…

5. Blue Train (album: Blue Train, Blue Note)
John Coltrane nam maar één plaat op voor het label Blue Note. Het was in 1957 ook meteen een album voor de eeuwigheid. Dit is het titelstuk, maar Moment’s Notice is ook steengoed.

6. Giants Steps (album: Giant Steps, Atlantic, 1959)
Hij wilde ze afschudden, de clichés die er volgens hem langzamerhand aan de bebop kleefden. Dat deed hij met deze verbijsterende solo in Giant Steps, een stuk dat zelfs voor Lionel Hampton een uitdaging werd. Ook Naima van deze plaat werd een jazz standard.

7. Like Sonny (album: Coltrane Jazz, Atlantic)
Een attractief en intrigerend thema uit 1959 dat Coltrane voor een deel zou hebben opgepikt van collega Sonny Rollins. Je kunt het ook beluisteren als een portret van die andere grote saxofonist.

8. You Don’t Know What Love Is (album: Ballads, Impulse!)
Tussen de grensverleggerij door maakte Coltrane in 1962 dit album vol prachtige ballads, Met zijn eigen kwartet: pianist McCoy Tyner, bassist Jimmy Garrison en en drummer Elvin Jones.

9.Acknowledgement (album: A Love Supreme, Impulse!)
Gemaakt uit liefde voor de Heer, net als Bach zijn leven lang deed. Een album dat tot de canon van de jazz is gaan behoren. In Acknowledgement horen we ook de stem van Coltrane.

10.The Father and the Son and the Holy Ghost (album: Meditations, Impulse!)
Een album uit 1965 met collega-tenorsaxofonist Pharao Sanders. Compromisloze muziek die een deel van zijn publiek deed afhaken (maar ook weer nieuwe luisteraars aantrok). Een eerbetoon aan Machten die ons mensen boven de pet gaan.

Deel bericht

Laatste nieuws