Menu Sluiten

Uitgelicht: Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald (1917-1996) is nog altijd onaantastbaar als The First Lady Of Song. Jazzism portretteert haar triomf van bandzangeres tot bandleider als de grootste zangeres-muzikant van allemaal. Hierbij alvast een online voorproefje.

De beste 10 van Ella Fitzgerald

1 A-Tisket, A-Tasket (album: Chick Webb & Ella Fitzgerald Decca Sessions (1934-41), Mosaic)

Het was een kinderliedje dat al bestond voor 1900, maar toen Ella het eenmaal had gezongen leek het alsof het op haar lijf geschreven was. Haar eerste hit (1938), nog met het orkest van Chick Webb.

2 Stairway to the Stars (album: Golden Greats, MCA)

Ella na de dood van drummer Webb op eigen benen in 1939, met haar Famous Orchestra, en nu met een song vol uitdagingen. Een glasheldere dictie, toen al.

3 Into Each Life Some Rain Must Fall (album: Golden Greats, MCA)

Een song uit 1944, samen met The Ink Spots. Er zijn mensen die deze uitvoering nog steeds imiteren op verjaardagsfeestjes…

4 You Won’ t Be Satisfied (album: The Complete Studio Recorded Duets, Avid UK)

Ze moesten elkaar tegen het lijf lopen, zo was het voorbeschikt. Ella & Louis in 1946, een van de eerste keren samen.

5 Oh, Lady Be Good (album: Lullabies Of Birdland, Decca)

Een hit uit 1947 met het orkest van Bob Haggart, waarbij ze liet horen dat ze een verbluffend talent had voor scat-zingen. Het stuk stond een leven lang op haar repertoire.

6 Until The Real Thing Comes Along (album: The legendary Decca recordings, ook op Pure Ella, MCA)

Ella in 1954 met alleen pianist Ellis Larkins achter zich. Eerder (1950, dus nog voor de grote Songbook-albums) deden ze al een duo-uitvoering van Gershwin-songs. Dit is het echte werk…

7 Can’ t We Be Friends (album: Ella & Louis, Verve)

Een hoogtepunt uit de sessies met Louis Armstrong, Oscar Peterson, Herb Ellis, Ray Brown en Buddy Rich, 1956/57. Als je wil weten wat swing is… Een ander hoogstandje was hun versie van Porgy & Bess.

8 Midnight Sun (album: Like Someone in Love, Verve)

Soms was er wat kritiek op de tekstbehandeling van Ella – zo zou ze de echte diepten van een song niet naar boven kunnen halen,. Nou, dit album bewees het tegendeel. Met o.a. Stan Getz.

9 The Man I Love (album: Ella Fitzgerald Sings the George & Ira Gershwin Songbook, Verve)

Een track uit een van die majestueuze Songbooks die ze maakte voor Verve (en producer Norman Granz). Dit was de eerste keer (1959) dat ze met het orkest van arrangeur Nelson Riddle werkte. Groots, groots.

10 Cotton Tail (album: Ella at Duke’s Place, Verve)

Ella en Ellington – ze maakten enkele prachtige platen, zowel live als in de studio. In 1965 ontstond dit album, dat werd besloten met een overdonderende uitvoering van Cotton Tail, met Ella als full swing-instrumentaliste. Alsof er een storm opstak.

Deel bericht

Laatste nieuws