Menu Sluiten

Esperanza Spalding: toegewijd aan Wayne Shorter

Levende legende Wayne Shorter treedt sinds een paar jaar niet meer op wegens gezondheidsredenen. Toch komt er deze herfst een liveplaat uit waarop Shorter te horen is in een kwartet waar de kleuren vanaf spatten: Live At The Detroit Jazz Festival.

De plaat is opgenomen in 2017 met Terri Lyne Carrington op drums, Leo Genovese op piano en Esperanza Spalding op contrabas. De nummers op het album lopen naadloos in elkaar over. Vaak is het Shorter die het volgende nummer met zijn saxofoon in het voorgaande verweeft. Een groot verschil met zijn vaste Wayne Shorter Quartet is de aanwezigheid van de stem van Spalding. Soms lijken haar stem en Shorters sax bijna samen te smelten.

Spalding zegt geïnspireerd: “Als je met Wayne op het podium staat, voel je de enorme aanwezigheid van zijn creatieve geest – de hele band voelt dat. Het is nooit een vraag wie de leiding heeft. Wayne is onze space captain zolang de ruimtereis duurt.

(tekst loopt door onder de foto)

Foto: Jati Lindsay

Orakel

Shorter is een begeesterd beoefenaar van het boeddhisme. Onder medemusici geniet de éminence grise zelf een Boeddha-achtige status. De laatste jaren begint Shorter in interviews ook steeds meer als een orakel te klinken. Hij springt op onnavolgbare wijze van het ene onderwerp over op het andere, altijd op zoek naar een diepere betekenis in het oppervlakkige. Niet altijd tot groot genoegen van zijn interviewers, die Shorter soms bewust lijkt te plagen. Maar Spalding, Genovese en Carrington verlaten een gesprek met Shorter altijd vol inspiratie.

Het volledige interview met Esperanza Spalding verscheen in Jazzism 5-2022.

Deel bericht

Laatste nieuws