Menu Sluiten
Brittany-Howard_Jaime_final

Recensie: Brittany Howard – Jaime (+live video)

We kennen Brittany Howard van The Alabama Shakes, de band die een jaar of vier geleden veel succes had met het album  Sound & Colour, en een Grammy in de wacht sleepte met zijn mix van rock, blues, soul, gospel en alle wat daar tussen ligt.

Door Dietmar Terpstra

In die band moesten de beslissingen democratisch besloten worden, reden voor frontvrouw Brittany Howard om een pauze in te lassen, en haar soloalbum te maken. Ze noemde het naar haar zusje Jaime, dat op 13-jarige leeftijd overleed, en haar kennis liet maken met muziek. Jaime is een aangrijpend album, dat de luisteraar al in de opener, History Repeats bij de strot grijpt en met een funky clavinet en dito gitaar de donkere toon zet voor het vervolg, het door spoken word ingeleide He Loves Me. Helemaal persoonlijk wordt het in Georgia, waarin Howard bijna wanhopig om aandacht vraagt. Het valt te begrijpen dat Howard haar eigen weg wilde gaan, zo wordt duidelijk met bijvoorbeeld Tomorrow, dat een bijna impressionistische toonzetting heeft. Om daarna bijna lieflijk weemoedig verder te gaan met het solo gezongen en gespeelde Short And Sweet. Duidelijk is dat Brittany Howard met Jaime de grenzen van haar aanzienlijke talenten verder heeft geëxploreerd, met als uitkomst een zowel verrassend asl afwisselend album, waarop haar prachtig expressieve stem een hoofdrol vervult.

4.5 out of 5 stars

Deel bericht

Laatste recensies

Mark Pontin Group

Mark Pontin Group

Kaleidisoscope Lunaria/Sonic Rendezvous Jazz/Blues/Fusion Voormalig bluesrocker Mark Pontin heeft op dit derde album zijn artistieke horizon danig verbreed. Vanaf de instrumentale opener Sunrise en het

Lees verder »
Mòs Ensemble

Mòs Ensemble

Behind The Marble W.E.R.F. Records Jazz Met hun debuutalbum Limbs raakte het Gentse Mòs Ensemble twee jaar geleden een snaar. Het collectief viel op doordat

Lees verder »
Sigurd Hole

Sigurd Hole

Roraima Elvesang Worldjazz De Noorse contrabassist/componist Sigurd Hole heeft een directe connectie met de natuur, die hem inspiratie geeft om te musiceren en te componeren.

Lees verder »