Menu Sluiten
images_ca9456ad89fef6c66a71b99b32dfe05e

John Abercrombie – The First Quartet

Gitarist John Abercrombie (1944) gaf in zijn loopbaan een opmerkelijk staaltje van hondentrouw: hij maakte in 1974 zijn eerste album Timeless voor ECM, en ook zijn jongste cd (39 Steps) verscheen in 2013 op datzelfde label. Incidenteel waren er uitstapjes naar maatschappijen zoals Steeplechase of Chesky, maar voor het overgrote deel van zijn discografie bleef hij bij ECM. Zoals de drie albums die hij eind jaren zeventig met een kwartetbezetting maakte: pianist Richie Beirach, bassist George Mraz en drummer Peter Donald. Ze zijn nu in een doosje verzameld. Het gaat om Arcade (1978), Abercrombie Quartet (1979) en M (1980), waarvan de eerste twee werden opgenomen in Oslo en de derde in Ludwigsburg. In die laatste studio maakte het kwartet volgens Abercrombie platen met ‘a rawer, harder quality then the Oslo recordings’. De kritieken op M waren de minste, en dat vond hij later ook: ‘it was more of a burning record’.

Coen de Jonge

Deel bericht

Laatste recensies

Sigurd Hole

Sigurd Hole

Roraima Elvesang Worldjazz De Noorse contrabassist/componist Sigurd Hole heeft een directe connectie met de natuur, die hem inspiratie geeft om te musiceren en te componeren.

Lees verder »
Lucas Santana

Lucas Santana

Ambivalence Zennez Records Jazz Dat de composities van Lucas Santana gedreven worden door zijn gevoelens, weten we van zijn prachtige eerbetoon aan George Floyd op

Lees verder »