Menu Sluiten

Wondergitarist Jakob Bro geeft jazz nieuw leven

2018 mag de jazzboeken in als het jaar van Jakob Bro. De Deense gitarist maakte grote indruk met zijn twee jongste albums Returnings en Bay Of Rainbows, Live At The Jazz Standard, New York. Beide  verschenen op ECM Records. Met een wereldwijde tournee bevestigde hij eindelijk zijn status.

Tekst: Dick Hovenga

Fotografie: John Rogers

Zeer belangrijk, misschien wel essentieel, was dat beide albums werden opgenomen met Bro’s muzikale kompanen: Joey Baron op drums en Thomas Morgan op contrabas. Met zijn drieën vormen zij een trio jazzgeweldenaren die in de vaak verstilde manier van muziek maken die Bro voorstaat, een ronduit briljante vorm hebben gevonden. Het slotoptreden van de wereldtour in de Kamermuziekzaal van het Concertgebouw in Brugge (tijdens Jazz Brugge 2018) was legendarisch en van een hemelse schoonheid. Een concert zoals je maar heel weinig in je leven meemaakt. Al moet gezegd worden dat het drietal Bro, Morgan en Baron altijd heel dicht tegen briljant aanzit. Elk optreden van de mannen de afgelopen jaren (ik zag er nogal wat) was een buitengewone ervaring waarbij de muziek zich vanaf het allereerste moment in je hart en hoofd nestelde. Zoveel emoties en mooie herinneringen vermengd met de mooiste landschappen die in je opkomen. Muziek om met gesloten ogen met volle aandacht in je op te nemen. Hoog tijd dus om Jakob Bro eens uitgebreider voor te stellen.

We spreken Bro in Denemarken enkele weken na zijn gedenkwaardige optreden in Brugge. “Fijn om weer thuis bij familie en vrienden te zijn. Het was een drukke maar ook mooie, zeer geslaagde tour”, vertelt hij. “We merken dat de laatste twee albums – ik denk vooral het livealbum – een groter publiek nieuwsgierig naar mij en ons hebben gemaakt. Veel zalen waren volledig uitverkocht. Dat heeft een heel goed gevoel gegeven, vooral omdat we de afgelopen jaren muzikaal absoluut geen concessies hebben gedaan. Mensen zijn dus langzaam in onze muziek gerold.”

Lees het hele verhaal in Jazzism maart/april. Nu in de winkel.

Deel bericht

Laatste nieuws