Menu Sluiten

Video: Methods To Madness, het debuut van Alexander van Popta

Met Re:Freshed Orchestra en als sideman voor onder meer Ghostface Killah, Hardwell en Benjamin Herman (wat nou eenkennig?) stond Alexander van Popta (1987) al op podia over de hele wereld. Nu is er zijn solodebuut, Methods To Madness.

Voor dit album sloeg Alexander de handen ineen met bassist Thomas Pol, drummer Jamie Peet en gitarist Jelle Roozenburg. Jazzinvloeden, met het bijbehorende improvisatiekarakter, zijn overduidelijk aanwezig, maar qua sound en productie is er voor een alternatieve benadering gekozen.

“Muziek wordt vaak gekenmerkt als een combinatie van melodie, harmonie en ritme, maar voor we die ingrediënten herkennen, horen we simpelweg een geluid. Ik hoop dat, wanneer iemand het album opzet, hij of zij iets ervaart, gebaseerd op zowel de liedjes als de opzichzelfstaande sounds,” aldus Van Popta.

Fender Rhodes

Alexander van Popta begon als vierjarige op de Fender Rhodes elektrische piano van zijn vader te slaan, maar het zou nog vijf jaar duren voor hij daadwerkelijk met pianolessen begon. Na succesvolle afronding van het Rotterdams conservatorium, waar hij les kreeg van o.a. Kris Goessens, Rob van Bavel en Ilja Reijngoud en masterclasses volgde van Barry Harris, Richard Bona, Jeff Ballard, Baptiste Trotignon en Joshua Redman, vloog hij naar New York om les te krijgen van Aaron Parks.

Glennis Grace

Inmiddels heeft Van Popta in tientallen landen in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika opgetreden. Hij was bandleider van het zestienkoppige funk- en hiphop orkest Re:Freshed Orchestra, wat het gezelschap bracht naar o.a. het Concertgebouw, het North Sea Jazz Festival en de uitreiking van de Gouden Kalveren. Tv-show DINO vroeg het orkest als huisband.

Daarnaast trad Van Popta op als sideman bij de meest uiteenlopende artiesten als Adam Lambert, Ntjam Rosie, Gregory Porter, Ghostface Killah (Wu Tang Clan), Glennis Grace, Hardwell, Benjamin Herman, Zara McFarlane en Teus Nobel.

Metropole Orkest

Als arrangeur is hij de afgelopen jaren regelmatig aan het werk voor het Metropole Orkest. Zo heeft hij aan projecten gewerkt voor Trijntje Oosterhuis, De Jeugd van Tegenwoordig, Broederliefde en Cory Wong. Daarnaast is Alexander te horen op de Red Bull Uncut sessies van Yung Nnelg, RIMON en Fresku.

Method To Madness wordt op 12 december gepresenteerd in Lantaren Venster in Rotterdam. Daarnaast zijn er concerten in Eindhoven (So What’s Next?)1/11) en  Den Haag (Mondriaan Jazz, 14/11). Voor alle concerten geldt dat men zich van tevoren moet aanmelden bij de organisator.

(foto: Cye Wong Loi Sing)

Deel bericht

Laatste nieuws