Menu Sluiten

Verslag Korpo Sea Jazz

Het vierdaagse Korpo Sea Jazz is een modern Fins jazzfestival dat wordt georganiseerd sinds 1989 en onderdeel is van Archipelago Sea Jazz. Het vond afgelopen weekend plaats op het eiland Korpo, gelegen in de Turku eilandenarchipel aan de zuidwestkust van Finland. 

Een bezoek aan dit festival betekent niet alleen een kennismaking met Finse jazz, maar ook met de mooie bosrijke natuur van Korpo. De sfeer is gemoedelijk. Ook vinden er veel sessies plaats. Het festival opent met optredens van Archipelago Sea Jazz All Stars en de Korpo House Band. De Archipelago Sea Jazz All Stars spelen jazz standards uit het American Songbook. Violist Andréas Nyberg geeft er een gypsy jazz tintje aan. De Korpo House Band geeft een pakkende uitvoering van Herbie Hancocks Cantaloupe Island. 

Korpo House Band Foto: Rik van Boeckel

De tweede avond treden de belangrijke Finse jazzbands Ok:Ko en het kwintet van trompettist Tomi Nikku op. Ok:Ko brengt een combi van jazz en geïmproviseerde muziek. Soms speelt de creatieve drummer Okko Saastamoinen te hard ten opzichte van de andere musici. De muziek van het Tomi Nikku Kwintet is erg kleurrijk door het vloeiende samenspel van Nikku en saxofonist Max Zenger en de fraaie inbreng van vibrafonist Ilkka Uksila.

Op de derde dag vindt een van de mooiste concerten plaats. Namelijk in de 15e eeuwse Korpo Kerk. Quartet Ajaton speelt op instrumenten als bandoneon en viola da gamba oude barok muziek van John Dowland en Henri Purcell en een folksong uit het Finse Kalevela epos. Dit allles prachtig gezongen door jazzzangeres Mia Simanainen. De unieke combinatie van instrumenten wordt fraai aangevuld met de moog, gespeeld door Kari Ikonen. Op een andere historische locatie speelt de Finse jazzpianist Aki Rissanen bijzonder mooie composities, geïnspireerd door Bach en Finse folkmuziek. Rissanen interpreteert op bijzondere wijze Chick Coreas My Spanish Heart, hij maakt er zijn eigen compositie van: My Finnish Heart.

Portside Jazz Foto: Rik van Boeckel

De laatste festivaldag vindt plaats in Skärgådscentrum Korpoström aan de zuidkust van Korpo. Onder de titel Portside Jazz treden drie formaties op, samengesteld uit musici van alle optredende bands. Niet alleen worden op goed niveau jazzstandards gespeeld, maar ook bossa nova, muziek van Hermeto Pascoal en Sonny Rollins. De laatste formatie met bandoneonist Henrik Sandås brengt zelfs werk van Astor Piazzolla ten gehore.

Het eerste afsluitende concert is van Horror Vacui onder leiding van jazzzangeres Selma Savolainen. Een optreden vol zwaarmoedige, maar goede jazz, met haar eigen composities. Nikku en Zenger zorgen ook hier voor vloeiend samenspel. Ze sluiten mooi af met Kurt Weills Speak Low. Het optreden van het Aki Rissanen Korpo Kwintet is veel lichter van toon. Dit speciaal samengestelde kwintet, met nogmaals Tomi Nikku, ondersteunt Rissanens composities erg mooi.

Korpo Sea Jazz is zeer de moeite waard vanwege het hoge niveau van de Finse jazzmusici en de prachtige eilandnatuur waarbinnen het geheel plaatsvond.

 

Tekst en beeld: Rik van Boeckel

Deel bericht

Laatste nieuws