Menu Sluiten

Twee albumrecensies

Recensies van twee totaal verschillende albums: High Drive van Morris Kliphuis en een livealbum van Quentin Dujardin 4tet met Manu Katché.

Morris Kliphuis / Lucky Fonz III / stargaze / Pitou

High Dive (ZenneZ Records)

De cover intrigeert door de diversiteit van de genres die de namen representeren. Kliphuis, de componist van alle stukken, is een hoornist die we vooral in de jazzhoek plaatsen. Lucky Fonz is een bekende Nederlandstalige singer-songwriter, stargaze is een ensemble dat zich vooral toelegt op hedendaagse gecomponeerde muziek en Pitou is een vocaliste die nu furore maakt in de pop. Fonz oftewel Otto Wichers is verantwoordelijk voor de songteksten en niet te horen op het album. Het project van deze liederencyclus begon in 2017 als vervolg op de productie The Secret Diary of Nora Plain, voor beiden nieuw terrein. De Engelstalige teksten gaan over de reatie tussen de belevingswereld van een kind en het universum, in potentie een eindeloze bron. Pitou geeft de heterogene muziek van Kliphuis een concreet gezicht dat de aandacht vestigt op de beschrijvende teksten. De composities vind ik niet alle even prikkelend, maar alles wordt goedgemaakt door de expressiviteit van de muzikanten die ook flink wat improvisatieruimte krijgen.

Ken Vos

 

Quentin Dujardin feat. Manu Katché

2020 & 2020 Live (Agua Music)

Gitarist Quentin Dujardin (Dinant, 1977) zette zich in 2020 aan de enige taak die een muzikant in moeilijke tijden heeft: componeren en spelen. Een koude tijd bevechten met warmbloedige muziek. Het resultaat is neergelegd in twee albums, een gemaakt in de studio, de andere bij een concert in Arlon. Ze bevatten niet dezelfde stukken; zo ontbreekt live de compositie Ave Maria, geschreven na een bruuske ingreep van autoriteiten in het plaatsje Crupet: niemand mocht meer in de kerk spelen. De gitarist gebruikt verschillende instrumenten, zowel nylon als fretless, en zet live een loopstation in. Zijn kwartet bestaat naast drummer Katché uit accordeonist Didier Laloy en bassist Nicolas Fiszman (live: Boris Schmidt). In de studio kwamen cornettist Doron David Sherwin (La Balade de Nils) en bassist Adrien Tyberghein (Baroque) langs. Er komen allerlei genres voorbij, zoals rockjazz, tango, swing en blues. De hoofdstroom blijft transparante zangerigheid.

Coen de Jonge   

 

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws