Menu Sluiten

So What’s Next 2018 presenteert up-and-coming talent

De zesde editie van het Eindhovense jazzfestival eindigt zondag met het ontdekkersprogramma So What’s Next Downtown. Voor de liefhebbers en professionals misschien wel de meest interessante dag. Welke ruwe diamanten zijn er op de markt? Met wie mogen we de komende tijd rekening gaan houden in Nederland?

Tekst: Jasper Bosman (rathermusic.nl)

Beeld: William van der Voort

Speciale aandacht gaat dit jaar uit naar de nieuwe generatie jazzartiesten uit Londen. In Eindhoven heet dit Young British Jazz. Zo zien we Poppy Ajudha (foto) in de hoofdzaal van Dynamo, één van de vele festivallocaties in de stad. Het nummer Tepid Soul draagt ze op aan iedereen met gemixte roots. Haar soulvolle- en doorleefd klinkende stemgeluid vertelt het verhaal over opgroeien in Londen, waar een sterk fetisjisme en exotisme bestaat rondom ‘mixed women bodies’. Ze bekritiseert de manier waarop mensen hun culturele fantasieën over afkomst loslaten op basis van huidskleur. Doe je ogen dicht en je hoort Amy Winehouse. Zelfs in de kleinste maniertjes.

Blu Samu
Ook België levert talent. Middenin de Brusselse hiphopscene ontpopt Salomé Dos Santos, beter bekend als Blu Samu, zich als ware belofte. Haar eerste EP kwam in maart dit jaar uit, al zou je zeggen dat het langer geleden is gezien het aantal Spotify streams dat ze al achter haar naam heeft staan. In Eindhoven windt ze het publiek gemakkelijk om haar vinger. Ze brengt een mix van rap en hiphop verpakt met jazz en soul, voorzien van een flinke dosis straattaal. Maar bovenal energie, oprechte emotie en authenticiteit. Na afloop van de show spraken we haar kort:

Hoe vind je het om in Nederland op te treden?
“Het is leuk, want het is voor mij nog onbekend gebied. Dat geeft een extra ‘excitement’ terug aan uw optredens. We hebben hard getourd in Frankrijk en in België waar ik ongeveer wel weet wat voor reactie ik van het publiek kan verwachten, maar hier weet ik totaal niet hoe mensen gaan reageren op mijn muziek. Dat is wel spannend.”

Als inspiratiebronnen worden Erykah Badu en Lauryn Hill vaak bij je aangehaald. Is dat terecht?
Ja, ik noem het wel inspiratiebronnen. Ik ben in mijn muziek niet altijd bewust bezig met inspiraties, maar vaak kom ik achteraf dan toch wel tot de conclusie van: ‘Hey, this sounds a little bit like Erykah’.”

Hoe ben je op het idee gekomen om poëzie in je show te verwerken?
“Omdat ik eigenlijk begonnen ben met poëzie schrijven. Dat was voordat ik mijn eerste eigen songs maakte. En ik denk dat ik op rap verliefd ben geworden omdat het poëzie bevat en omdat dat het een manier was om heel poëtisch te zijn met uw teksten en meer ritme te spelen ook. Het is eigenlijk ook een deel van wat mij heeft gepusht om te rappen en te meer dat ik het ook in mijn show bracht. ‘Feels natural for me’.”

Het volledige interview met Blu Samu is hier te lezen.

Lawrence
De sfeervolle stadsfoyer van het Muziekgebouw biedt podium aan Lawrence. De zevenkoppige jazzformatie uit New York is met drie albums reeds gevestigd in de VS, maar vandaag is hun allereerste optreden van hun allereerste Europese tour. Drie blazers, een bassist, een gitarist, toetsenist Clyde Lawrence (24) en zangeres Gracie Lawrence (21) spelen een swingende set. Het klinkt als zoete jazz met hoge falsetto gespeeld op Jason Mraz achtige melodieën. Ze coveren Sean Paul’s Get Busy, tot groot genoegen van het publiek.

Lawrence

Baskar
Ergens in een straatje achteraf vinden we Club Rouge. De mannen van Baskar uit Leiden brengen hier hun space funk ten gehore, een genre dat bij uitstek past bij de locatie. Aan kleine tafeltjes met popcorn ziet en hoort het publiek hoe ritmisch onderlegd drummer Bob Hogenelst is. De psychedelische melodieën die uit het orgel van Gertjan Gutman komen wanen ons even op de maan in het jaar 1969, wandelend met Jim Morrison. Lang wegdromen is er niet bij, want de gastheer komt de bestelling opnemen.

So What’s Next 2018 is voorbij gevlogen. Eindhoven heeft wederom haar geroemde gastvrijheid waargemaakt. De zondag kende genoeg namen die we breder terug gaan horen in Nederland, en dan hebben we het nog niet eens gehad over artiesten als Nubya Garcia, Lydian Collective, Braxton Cook of Sarenville.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »