Menu Sluiten

Snarky Puppy, Big Vicous op State-X New Forms

Op 11 en 12 december vindt in en rond het Haagse Paard van Troje de twaalfde editie van het jaarlijkse State-X New Forms festival plaats. De vorige jaar ingezette koerswijziging waarin experimentele jazz en wereldmuziek een prominente rol kregen wordt dit jaar verder uitgediept met de eerste
bevestigingen van een aantal toonaangevende namen.

State-X New Forms festival staat erom bekend de ontwikkelingen op underground- en experimenteel muziekgebied zichtbaar te maken en legt verbindingen tussen verschillende genres buiten de mainstream. Deze onderhuidse verbintenissen geven State-X New Forms (SXNF) zijn onderzoekende, onvoorspelbare en spannende karakter.

Het fameuze Snarky Puppy doet het festival aan. Lang waren deze Amerikanen het best bewaarde geheim in de New Yorkse jazz/funk underground. Maar binnen drie jaar en na het winnen van een prestigieuze Grammy in 2014 moet letterlijk de hele wereld eraan geloven. Snarky Puppy is een fenomeen, een movement, op het gebied van jazz, funk en poprock, en wordt alom geprezen om hun enorme live reputatie. Geleid door bassist Michael League experimenteert de band met veel stijlen, waarbij rauwe funk, soul, progressieve rock en jazz tot de vaste ingrediënten behoren. Snarky Puppy speelt op 11 december in de grote zaal van het Paard van Troje. De dag ervoor verzorgt deze groep New Yorkse Texanen een uitgebreide masterclass op het Koninklijk Haagse Conservatorium.

Op 12 december is de pianist van Snarky Puppy, Bill Laurance, ook te zien met zijn eigen Project. Laurance scoorde dit jaar met de release van zijn tweede album Swift, dat een gehele eigen draai gaf aan crossovers tussen klassiek, electronica en funk. Hij wordt onder meer worden bijgestaan door mede-Puppy’s Michael League en Robert ‘Sput’ Searight.

Trompettist Avishai Cohen is de afgelopen jaren uitgeroeid tot een van de meest toonaangevende hedendaagse jazz-trompetisten. Zo speelt hij dit jaar net als in 2014 op het North Sea Jazz Festival, en tourde hij wereldwijd voor volgepakte zalen met zijn trio Triveni. Voor State-X New Forms geen Triveni, maar een exclusief en éénmalig concert van zijn high-energy prog-groep Big Vicious. De band bestaat uit twee gitaristen en twee drummers en vertegenwoordigt de top van de Israëlische progrock scene. Het geluid laat zich kenmerken als furieuze experimentele prog-jazz met knipogen naar Live Evil en Bitches Brew van Miles Davis.

De Noorse supergroep Elephant9 met toetsenist Ståle Storløkken (Supersilent), bassist Nikolai Eilertsen (National Bank) en drummer Torstein Lofthus (Shining) speelt op SXNF samen de legendarische gitarist Terje Rypdal. Elephant9 combineert het beste van explosieve progressieve jazzrock en neo-psychedelica. De bezetting is voor State-X een bijzondere, met een van grondleggers van de avant-gardistische Noorse jazz, Terje Rypdal. Rypdal maakte in de jaren 60 en 70 furore, samen met o.m. Jan Garbarek en George Russel. Rypdal’s stijl is volkomen authentiek, agressief en dromerig tegelijk. Tegenwoordig leidt Rypdal een teruggetrokken en rustig bestaan in de Noorse bergen en treedt nog maar zelden op.

Ook de veelgeprezen New Yorkse drummer, componist en producer, Mark Guiliana komt naar SXNF met zijn live-dub-electro groep Beat Music. Guiliana wordt geprezen om zijn fabelachtige precisie en progressieve techniek. Na decennia lang wereldwijd getoerd en gespeeld te hebben met o.a. Brad Meldau (Mehliana), Bobby McFerrin, Dhafer Youssef en Meshell Ndegeocello, nam hij onlangs ook op met David Bowie. Verwacht diepe dub, ijzig strakke grooves, live-electronica en meer gespeeld door een topbezetting afkomstig uit de jonge en hippe New Yorkse scene, met o.a. toetsenist Jason Lindner en bassist Chris Morrissey.

Andere bands die naar Den Haag komen zijn onder meer de jonge en creatieve Belgische revelatie STUFF, het trio Plaistow, het duo Diatribes en het Noorse free jazz duo Humcrush.

Deel bericht

Laatste nieuws