Menu Sluiten

Sampha wil het grootser aanpakken

Zijn artiestennaam doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen, maar zijn stem kennen we onder andere van de catchy track Hold On, die hij in 2011 opnam met SBTRKT. Samphas debuut Process is een persoonlijke plaat over een bewogen periode in zijn leven.

Sampha praat zacht en formuleert behoedzaam. In het middelpunt van de belangstelling staan, lijkt niet aan hem besteed. Toch heeft hij al voor het verschijnen van zijn debuut samengewerkt met verschillende grote namen, onder wie Alicia Keys, Kanye West en Solange.

In de nummers op Process ligt de nadruk echter op zijn persoonlijke leven. Zijn vader overleed toen Sampha negen jaar was en zijn moeder stierf tijdens de opname van de plaat. “Dat hield me sterk bezig terwijl ik aan het album werkte. Ik heb veel geleerd door erover te praten, wat vooral gebeurt tijdens interviews. De vragen die journalisten me stellen, maken me bewuster van mijn gevoelens.”

Focus op de muziek 
Waar Sampha eerder zijn tijd verdeelde tussen de zorg voor zijn zieke moeder en zijn muziek, ligt de focus nu volledig op muziek. “Het voelt onwennig om me volledig op mijn werk te richten, want ik vind het belangrijk om aandacht te besteden aan de mensen die me dierbaar zijn. Maar het is als de veiligheidsinstructie die je krijgt in een vliegtuig; zet eerst zelf een zuurstofmasker op voordat je de persoon naast je te hulp schiet.”

Op de vraag waar zijn voorkeur naar uitgaat, optreden of creëren, kiest Sampha voor het laatste. Optreden vindt hij echter ook uitdagend. “Ik wil meer toe naar een manier van spelen waarbij tijdens een show iets nieuws ontstaat. Dat doe ik nu al in lichte mate, maar de uitdaging is dit grootser aan te pakken.”

Op zaterdag 8 juli staat Sampha op North Sea Jazz

Deel bericht

Laatste nieuws