Menu Sluiten

Ruud Jacobs overleden

Jazzmusicus Ruud Jacobs is vanmorgen overleden. Dat heeft de familie bekend gemaakt. Jacobs is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij is 81 jaar geworden.

Rudolf Jacobs werd geboren in Hilversum als zoon van twee artistieke ouders. Zijn vader was van beroep advocaat, maar daarnaast ook een begaafd pianist. Zijn moeder was balletlerares, en runde aan huis een balletschool. Ruud en zijn broer, pianist Pim Jacobs, volgden in de artistieke voetsporen van hun ouders, en werden beiden beroepsmuzikant.

Ruud begon als elfjarige op blokfluit, en speelde binnen enkele maanden composities van de Amerikaanse altsaxofonist Charlie Parker. Vanaf zijn dertiende nam hij de altsaxofoon ter hand en volgde hiervoor les bij Bep Rowold, toenmalig saxofonist van de Skymasters. Al gauw ruilde hij de altsax in voor de tenorsaxofoon. Op zijn vijftiende begon hij contrabas te spelen. Hij studeerde vier jaar aan het Conservatorium van Amsterdam bij Cees de Ligt, een van de bassisten van het Concertgebouworkest.

Begin jaren vijftig werd het Trio Pim Jacobs opgericht, met in de eerste bezetting naast Ruud Jacobs op contrabas, Cees See op drums. De eerste elpees werden gemaakt met Bud Shank en Bob Cooper, Tony Scott en Herbie Mann. In 1957, op zijn negentiende, werd Ruud, als enige bassist uit Europa, uitverkoren om deel uit te maken van de International Youth Band in de Verenigde Staten. Hij speelde er met Louis Armstrong tijdens het Newport Jazz Festival, en ook maakte de band zijn opwachting op de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958. Hierna volgden vele tournees en plaatopnamen met Johnny Griffin, Rita Reys, Kenny Clarke, Bud Powell, Bill Evans, Clark Terry, Stan Getz, Sonny Rollins, Gerry Mulligan, Art Farmer, Eddy Daniels, Tony Bennett, Sarah Vaughan, en vele anderen.

Vanaf de jaren zestig volgden de grote successen met Rita Reys, die in 1960 tijdens het internationale jazzfestival van Juan-les-Pins/Antibes werd uitgeroepen tot Europe’s First Lady of Jazz. Binnen het Trio Pim Jacobs was Cees See inmiddels vervangen door gitarist Wim Overgaauw. Zonder drummer dus, in navolging van het Trio Oscar Peterson. Reys en het trio toerden langs alle grote Europese jazzfestivals, en maakten platen met o.a. Kenny Clarke en Johnny Griffin.

Vanaf de jaren zeventig ging Jacobs zich naast het musiceren ook bezighouden met het produceren van platen, eerst voor platenmaatschappij CBS, later voor Phonogram en Universal. Vele grote namen zouden in de hierop volgende decennia het succes van hun elpees en cd’s mede te danken hebben aan zijn vakmanschap.  Enkele namen met wie hij in dit kader samenwerkte waren Claus Ogerman,  Rita Reys, zijn echtgenote Liselore Gerritsen, Toots Thielemans, Thijs van Leer, Jan Akkerman, Laurens van Rooyen, Jaap van Zweden, Gerard Cox, Lori Spee en Laura Fygi. Ook was hij de producer van de eerste reeks cd’s van violist André Rieu. Van door Ruud Jacobs geproduceerde albums werden in de afgelopen decennia miljoenen exemplaren verkocht, en velen ervan bereikten de Gouden status.

De band tussen de broers Pim en Ruud was hecht, niet alleen door hun liefde voor de muziek maar ook door die voor de natuur. Van jongs af aan trokken ze er regelmatig op uit om te varen. De dood van Pim, in 1996, was een grote klap voor Ruud, en hij speelde in de jaren daarna dan ook lange tijd niet. Als musicus in hart en nieren kon hij het echter toch niet laten, en rond het jaar 2000 ging hij weer aan het werk. Hij trad veelvuldig op, vooral met zijn schoonzus Rita Reys (tot haar overlijden in juli 2013), pianist Peter Beets, gitarist Martijn van Iterson, tenorsaxofonist Ferdinand Povel en drummer Joost Patocka. Reys en het kwintet traden o.a. op tijdens het North Sea Jazz Festival, en in 2007 namen ze in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré de DVD Rita Reys Live at Carré op.

Een aantal producties van de laatste jaren van zijn hand, zijn: Rita Reys: Beautiful Love – A tribute to Pim Jacobs, Toots Thielemans: One More For The Road, Laura Fygi: Rendez Vous. Zijn laatste productie, getiteld The Good Life, maakte hij in 2016 in Los Angeles samen met zijn zoon Roeland Jacobs voor Sony Music met de Duitse trompettist en vocalist Till Brönner.

Sinds 2008 was Jacobs Ridder in de Orde van Oranje Nassau.  Bij gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag kreeg hij in een uitverkocht Bimhuis in Amsterdam de bijbehorende versierselen uitgereikt.

Ruud Jacobs was getrouwd met zangeres Liselore Gerritsen. Hij had vier kinderen.

Deel bericht

Laatste nieuws