Menu Sluiten

Red Light Jazz 2022

Het Wallengebied als de bakermat van Nederlandse jazz live-scene

Van 3 – 5  juni blaast Red Light Jazz nieuw leven in de unieke live jazztraditie- en cultuur van de Amsterdamse binnenstad. Dat in de vorm van een aantal grotendeels gratis toegankelijke optredens. De legendarische Kid Dynamite staat centraal dit jaar. Daarom hebben saxofonisten een prominente plek op het programma.  

Nieuw talent krijgt een kans op het festival dankzij de betrokkenheid van het Conservatorium van Amsterdam. Dat uit zich in de vele optredens van studenten en alumni. De Blue Note concertzaal in het conservatoriumgebouw een van de hoofdpodia van het festival met optredens van onder meer altisten Adriana Calvo en Diana Dzhabbar, Jasper Blom met WonderYears en het bijzondere trio Tineke Postma, Reinier Baas & Harmen Fraanje.

Red Light Jazz 2017 Foto: archief Red Light Jazz

De oude Amsterdamse binnenstad kent al een jazzcultuur sinds de jaren ’30. Amerikaanse zeelieden brachten vroeger jazzplaten mee op reis en zo maakte Amsterdam kennis met jazz. In de jaren ’40 en ’50 ontstond een levendige jazzscene in het gebied rond de Zeedijk en de Nieuwmarkt. Lodewijk Rudolf Arthur Parisius alias Kid Dynamite was daarbij een prominente gast. Jazzcafé Casablanca op de Zeedijk was zijn ‘domicilie’. In 1963 liet hij het leven na een auto-ongeluk. Hij kan worden beschouwd als één van de aartsvaders van de Surinaamse jazz-scene in Amsterdam.

Waar anders kan een Kid Dynamite-tribute op de sax-editie van het Red Light Jazz festival dan ook beter plaatsvinden dan in Casablanca. Efraïm Trujillo heeft die eervolle taak op zich genomen. Efraïm was jarenlang de saxofonist van de befaamde Surinaamse world/jazzgroep Fra Fra Sound.

Kid Dynamite Foto: Fam. Parisius

De line-up wordt verder ingevuld door Artvark & Drums United, Ntjam Rosie, Yuri Honing & Wolfert Brederode, Hans Dulfer, Kika Sprangers (met Martin Fondse en Jörgen Brinkmann), Gideon Tazelaar en Enrique Oliver, Lucas Santana’s Brazilian Jazz Trio, The Feen Brothers, Jim van der Zee, Benjamin Herman (met Joris Teepe en John Engels), BRUUT!, Coco Zhao & the Euro Chinese Jazz Ensemble en vele anderen!

Ga hier hier naar de website van Red Light Jazz voor meer informatie.

En tot slot mag het traditionele hoogtepunt van het Red Light Jazz festival niet onbenoemd blijven: het Red Light Jazz Diner in de Wintertuin van Anantara Grand Hotel Krasnapolsky, met dit jaar als afsluiter een concert van de legendarische Kid Creole & the Coconuts, op zaterdag én op zondag.

Foto: Nico Brons

 

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »