Menu Sluiten

Recensie: Zomerconcerten in Het Concertgebouw

Het Concertgebouw programmeert ook in de zomer een aantal grote namen. Naast de wekelijkse Basement Sessions met jonge artiesten, kwamen ook grote namen naar Amsterdam.

Tekst: Pieter Franssen / Foto: Kimberly M. Wang

Bij het Farewell To Amsterdam van tropicalia icoon Gilberto Gil uit Bahia ging het publiek volledig door het dak. Lean On Me, was de Tribute To Bill Withers van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw met de gepassioneerde vocalist Jeangu McCrooy. Zij zorgden voor een enthousiast dansende menigte. De gangpaden stonden vol. Het werd oogluikend getolereerd.

Gilberto Gil, foto: Rita Carmo

Dee Dee Bridgewater

Bij het optreden van de National Youth Jazz Orchestra met trompettist Sean Jones als dirigent waren de bruisende blazers soli niet van de lucht. In stukken als Duke Ellingtons Mood Indigo of het lang uitgesponnen bigbandspektakel A Night In Tunesia kon het 20-koppige jeugdorkest onstuimig stomen en ‘blowen’. Diva Dee Dee Bridgewater kwam na de pauze op in lang gewaad met grote zonnebril en van tijd tot tijd vocaal katachtig geklauw. Songs als haar trademark Afroblue en het swingende en stompende Basin’ Street Blues gaan haar en het orkest het beste af. Net als de swingende funksoulmedley uit de jaren 60 en 70. Ook hier werd weer wel uitbundig gedanst door het luid meeklappende en zingende publiek.

Deel bericht

Laatste nieuws