Menu Sluiten

Peter Green (Fleetwood Mac) overleden

Peter Green, geboren als Peter Allen Greenbaum (Londen, 29 oktober 1946 – 25 juli 2020) was een Brits gitarist, vooral bekend geworden als oprichter van Fleetwood Mac.

Zijn eerste gitaarakkoorden leerde Green op tienjarige leeftijd op een akoestische gitaar, Hank B. Marvin van The Shadows was zijn held.

Long John Baldry

Een paar jaar later startte Green zijn omzwervingen in de uiterst levendige Britse bluescene van die dagen. Hij speelde onder meer met zanger Long John Baldry (Walk Me Out In The Morning Dew), en kwam in aanraking met drummer Mick Fleetwood.

Op zeker moment was hij aanwezig bij een show van John Mayall en zijn Bluesbreakers, waar ene Eric Clapton zojuist de band had verlaten. Na enige vijven en zessen nam Green deze post over, maar dat was niet van lange duur, want Mayall prefereerde toch zijn favoriet, Clapton.

Supernatural

Met de Bluesbreakers nam Green wel het album A Hard Road op, met daarop zijn compositie The Supernatural.

In  1967 richtte Green samen met drummer Fleetwood en bassist John McVie de ban Fleetwood Mac op. De band had groot succes met songs als Black Magic Woman, Oh Well, Albatross, Need Your Love So Bad en The Green Manalishi.

Rumours

Peter Green kreeg evenwel te maken met in ernst toenemende psychische problemen, die naar verluidt werden versterkt door het gebruik van hallucinogenen. Hij verliet dan ook spoedig de band, die na hem een andere richting in sloeg, en met diverse bezettingswisselingen uitgroeide tot een van de meest succesvolle poprockbands ter wereld, met als hoogtepunt het album Rumours, dat in 1977 verscheen.

Van Peter Green verschenen nog vrij regelmatig albums, waarop hij zich een bekwaam bluesgitarist toonde, al was zijn deelname aan de muziekwereld grillig en wisselend. In de openbaarheid verscheen hij niet graag. Met Peter Green’s Splinter Group (onder andere met Cozy Powell van Richie Blackmore’s Rainbow) maakte hij nog diverse platen. Gary Moore, de Ierse bluesgitarist, was groot fan, en nam nog Green’s Long Grey Mare op.

Lees ook de recensie van White Sky van Peter Green.

Peter Green is 73 jaar geworden, volgens zijn familie is hij overleden in zijn slaap.

Deel bericht

Laatste nieuws