Menu Sluiten

Ornette Coleman (1930 – 2015) zette jazz op zijn kop

Jazzsaxofonist en free jazz-pionier Ornette Coleman is donderdag op 85-jarige leeftijd in New York overleden. Volgens de New York Times bezweek de muzikant aan een hartstilstand.

De Texaan Coleman is eigenlijk altijd controversieel geweest. Uit geldgebrek kocht hij aan het begin van zijn carriere een sax van plastic, waarop hij muziek maakte die onmiddellijk uit de toon viel.

Met The Shape Of Jazz To Come uit 1959 was even ongrijpbaar als onbegrepen, maar zette de toon voor de avant garde jazz. Zijn samenwerking met bassist Charlie Haden kreeg hierop vaste vorm, samen vormden zij de voorhoede van de jazz.

In 2010, toen Coleman voor het laatst te gast was op North Sea Jazz, bleef Haden evenwel lang in de coulissen. Toen hij opkwam, resulteerde dat in een optreden dat velen de wenkbrauwen deed fronsen. Coleman was niet op aarde om het zijn fans naar de zin te maken.

Biografie op PBS

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »