Menu Sluiten

Optreden Joshua Redman hoogtepunt Edison Jazz/World

Sinds vorig jaar is Edison Jazz/World een onderdeel van het ‘fringe’ festival North Sea Round Town. Vrijdagavond 30 juni werden in de Nieuwe Luxor, Rotterdam, de Edison Jazz/World prijzen uitgereikt. Een mix van genomineerden en winnaars trad daar op en werd daarbij begeleid door het New Rotterdam Jazz Orchestra (NRJO).

Veel prijswinnaars waren al van tevoren bekend behalve die van de Edison Jazzism Publieksprijs, een initiatief van de Edison Stichting en Jazzism. De meeste publieksstemmen gingen naar het het album Almost There van de al meer dan veertig jaar bestaande bluesbad Barrelhouse, gevolgd door Gallowstreet met Battleplan en saxofonist Bart Wirtz met Beneath The Surface. Zowel Barrelhouse als Bart Wirtz traden op.

Wirtz maakte ook deel uit van het NRJO, zijn optreden was bijzonder goed. Zo speelde hij de fraaie warm klinkende ballade Casser le Dos. Presentator Wilfried de Jong hield de vaart erin, soms met grappen en grollen maar ook serieus toen hij David Linx aankondigde, samen met het Brussels Jazz Orchestra winnaar in de categorie Jazz/World Vocaal met het album Brel. Samen met het NRJO liet Linx horen hoe het werk van Jacques Brel verjazzt kan worden. Deze monumentale ode aan Brel begon met La chanson des vieux amants.

Foto: Richard Sinte Maartensdijk

Geëmotioneerde Lee Towers
Reinier Baas, winnaar in de categorie Jazz/World Nationaal was er zelf niet, maar stukken uit zijn opera Princess Discombobulatrix werden gespeeld door het NRJO. Deze bijzonder mooie mix van klassiek en jazz was de opmaat naar twee hoogtepunten. Barrelhouse bracht met de song Born To Die op een positieve manier reuring in de zaal. Daarna liet hoofdgast Joshua Redman horen waarom hij de Edison Oeuvreprijs Internationaal heeft gewonnen. Hij speelde onder andere Jazz Crimes en Pollywog en wat een melodische schoonheid klonk er vanaf het podium. Wat een genot om hiernaar te luisteren! Bart Wirtz speelde nog een schitterend duet met zijn grote voorbeeld. Redman ontving de prijs uit handen van Giovanca.

Foto: Richard Sinte Maartensdijk

Tot slot ontving een geëmotioneerde Lee Towers de Edison Oeuvreprijs Nationaal uit handen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. En zong onder andere een memorabele versie van Sammy Davis’ Hello Detroit. De toegift was een bekende, maar nu op een jazzy manier met het publiek gezongen: You’ll Never Walk Alone. Hulde ook aan het NRJO dat alle musici voortreffelijk begeleidde.

Prijswinnaars Edison Jazz/World 2017

Publieksprijs: Barrelhouse met Almost There
Jazz Nationaal: Reinier Baas met Princess Discombobulatrix
Jazz Internationaal: Bill Frisell met When You Wish Upon A Star
Soul & Beyond: Solange met A Seat At The Table
Jazz Vocaal: David Linx & Brussels Jazz Ochestra met Brel
World: Dhafer Youssef met Diwan of Beaty and Odd 
Het Document: Peter Erskine Trío met As It Was
Oeuvreprijs 
Nationaal: Lee Towers
Oeuvreprijs 
Internationaal: Joshua Redman

{gallery}edisonjazzism2017{/gallery}

Deel bericht

Laatste nieuws