Menu Sluiten

Misha Mengelberg (1935 – 2017): Onvolledig geluid, dat vind ik geestig

Zonder tekst, maar met een knol van een foto neemt de Instant Composers Pool vandaag afscheid van Misha Mengelberg. Mengelberg, 81 jaar geleden geboren in Kiev, gold als één van de belangrijkste vernieuwers van de Europese jazz, zijn invloed werd wereldwijd erkend.

Instant Composers Pool was de band waarvan Mengelberg, samen met Han Bennink, roverhoofdman was. ICP combineerde gecomponeerde muziek met improvisatie, en het belangrijkste doel was, zo leek het althans, het ontregelen van de luisteraar. Met zijn kwartet reisde hij al in de jaren ’60 van de vorige eeuw naar de VS, om daat op het Newport Jazz Festival een live plaat op te nemen. Teruggekeerd maakte hij kennis met Willem Breuker, een al even dwarse geest waar hij later veel mee zou samenwerken.

Hoewel de ICP in de jaren ’70 uiteenviel en aan direct belang inboette, bleef Mengelberg een belangrijke figuur in de Europese jazz, geimproviseerde muziek en avant garde. hij ontving vele prijzen en speelde met mensen als Cecil Taylor, wim T. Schippers en Alexander von Schlippenbach. De Amerikaanse avantgardist en freejazz-musicus Ken Vandermark was groot fan van Mengelberg.
Misha Mengelberg leed aan een vorm van dementie, en woonde de laatste jaren in een Amsterdams verpleeghuis, waar hij vrijdagmorgen overleed.

 

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »