Menu Sluiten

Live! – aankomende zomer bol van festivals

Het festivalseizoen is geopend. De grote festijnen maakten hun line-up bekend. Maar er is aankomend voorjaar veel meer moois te zien op de Nederlandse jazz(buiten)podia. Jazzism maakte een selectie voor de komende maanden.

Met onder meer in mei en juni: Jazz te Gast, Waddensea Jazz Festival, Holland International Blues Festival, Moers Festival (D), inJazz.

50 jaar Jazz in Duketown

17 – 19 mei, binnenstad ’s-Hertogenbosch

Het grootste gratis jazzfestival van Nederland viert haar 50-jarig jubileum. De Amerikanen Yellowjackets, Jazzmeia Horn en pianist Joey Alexander voeren de lange lijst van artiesten aan die het feest luister bijzetten. In de binnenstad van ’s-Hertogenbosch kun je genieten van jazzfusion, straight-ahead jazz, funk, hiphop en alle mengvormen daarvan. Met onder meer: Emma Rawicz, Ronny deCarlo, Roberto Fonseca, Lucas Santana Quintet, Mathias Eick Quintet, Dishwasher, KAU en RADIOHOP, Candy Dulfer, Paul van Kemenade Classic Quintet, The Next Movement en Peter Beets New Jazz Orchestra ft. Sven Hammond.

Info: jazzinduketown.nl

 

Music Meeting

18 – 20 mei, Park Brakkenstein Nijmegen

Nomfusi – Foto: Emp Cyclone

Het pinksterweekend staat in Nijmegen synoniem aan Music Meeting Festival. Met verrassende muzikale ontmoetingen tussen muzikanten. In de spotlight staat Australie, door makers uit down under vullen het thema Endless Skies in. Zangeres Maryana Golovchenko is een van de artists in residence. Zij treedt bijvoorbeeld op met Trio SonCe en met het Kravchenko Clees duo. Verder in de line-up: Nomfusi, Zeitgeist, Wayne Show, Bnnyhunna, Superinca & The Galactic Green. Teun Creemers komt met Naamu, zijn Malinese project.

Info: musicmeeting.nl

 

Moers Festival

17-20 mei, Moers (D)

Nduduzo Makhathini – Foto: Hugh Mdlalose

Liefhebbers van experimentele muziek vieren in het pinksterweekend een uniek festival in de stad Moers bij Düsseldorf.  Je kunt Moers Festival zien als een avant-garde- en jazzhappening, de makers noemen het “een tijd en plaats voor muziek, zingeving, superhelden en samenzijn”. Er zijn concerten met artiesten van over de hele wereld, discussies en meer wat je normaal gesproken niet op een festival verwacht. Naast artiesten uit meer dan twintig landen wereldwijd, zijn er twee waar de nadruk op ligt: Japan en Namibië. Het project Captain Niederrhein im Rausch Des Unimoersums is al een Moerse traditie in het promoten van jong avant-garde talent. Ook treden op: Nduduzo Makhathini Trio, Ruth Goller Skylla, Danny Fox Trio, Jambinai, Satoko Fujii Tokyo Trio en meer.

Info: moers-festival.de

Jazz te Gast

7-8 juni, Zuidhorn

Avishai Cohen

Het eerste lustrum van Jazz te Gast in Zuidhorn wordt een bijzondere door de komst van trompettist Avishai Cohen en componist-dirigent Tijn Wybenga. Het is echt een makersfeest: onder leiding van een Artist in Residence (Avishai Cohen) en een Artist Entrepreneur (Tijn Wybenga) gaan 13 muzikanten op vrijdag aan de slag om nieuw materiaal te maken. Dit wordt de volgende dag gepresenteerd: overdag op zeven verschillende podia in de gratis toegankelijke tuinen van De Gast en ’s avonds in een slotconcert met het Noordpool Orkest. Op zondag spelen de artiesten het eindresultaat van hun muzikale avontuur ook in het BIMHUIS in Amsterdam.

Info: jazztegast.nl

Waddensea Jazz Festival

7 – 9 juni, Entrepotdok Harlingen

Sam Newbould – Foto: Teresa Costa

Waddensea Jazz Festival is terug in de haven van Harlingen. Drie dagen lang vind je traditionele jazz in een hedendaagse uitvoering, een vleugje soul en een funky beat. Met onder meer: Dick de Graaf Quartet, Egle Petrosiute en Eric Ineke’s JazzXpress ft. Tineke Postma op vrijdag. De dag erop: Koosje, Sjoerd van Eijcks OAK-kwartet, Sam Newbould en WAAN. Powertrio Michiel Borstlap, Jerôme Hol en Ruud Breuls brengen een tribute aan Herbie Hancock. Zondag is voor jong, regionaal talent met een optreden van funky brassband Maracuja, onder leiding van Kees Romers.

Info: waddenseajazz.nl

Holland International Blues Festival

13-15 juni, Grolloo

Robben Ford

Dit festival is het summum voor echte bluesliefhebbers. Een plek vol met authentieke blues waar de grootheden van vroeger en nu het podium op gaan. In Grolloo duik je diep in een muziekgenre dat echt iets met je doet en je meeneemt naar de basis van alle popmuziek. Blues Village Grolloo mag dit jaar een aantal fantastische blues acts ontvangen, waaronder: Buddy Guy, Robben Ford, Joe Louis Walker, Matt Anderssen, Warren Haynes Band, The Devon Allman Project, Kyla Brox, Kai Strauss.

Info: hollandinternationalbluesfestival.com

InJazz 2024: 2 gratis festivalavonden

26 juni, BIMHUIS Amsterdam

27 juni, LantarenVenster & Club MOOD Rotterdam

Info: injazz.nl

Ruim 400 musici op Amersfoort World Jazz Festival

14-18 augustus, binnenstad Amersfoort

Info: amersfoortjazz.nl

Nieuw festival: Jazz in Aartswoud

24-25 augustus, Aartswoud

Op 24 en 25 augustus 2024 wordt het West-Friese dorp Aartswoud omgetoverd tot een internationaal jazzfestival. Zojuist heeft het festival de line-up bekendgemaakt met o.a. New Cool Collective, Ruben Hein, Dyar en Michelle David.

Info: jazzinaartswoud.nl

 

Deel bericht

Laatste nieuws