Menu Sluiten

Little Hat gaat voor de groove

Met Little Hat bewijzen een twintiger, dertiger en een (net) zeventiger dat blues geen generatiekloof kent. Hun debuutalbum Wine, Whiskey & Wimmen, vrij naar blueszanger, mondharmonicaspeler Papa Lightfoot, gaat ongetwijfeld het nodige stof doen opwaaien.

Door Marcel Haerkens

Eerst was er Stackhouse, een vijfkoppige band waarvan Machiel Meijers (zang, mondharmonica) en Willem van Dullemen (gitaar) deel uitmaakten. Sinds het tweetal samen met drummer Paolo de Stigter het trio Little Hat oprichtte is de focus echter hiernaar verschoven naar het nieuwe trio.

Beide bands zijn vernoemd naar bluesmannen, respectievelijk Houston Stackhouse en George “Little Hat” Jones en stilistisch zijn er niet zoveel verschillen.

Voortborduren

Met dit nieuwe project gaat het drietal volgens Machiel Meijers meer back to basics. ‘“Met zo’n elementaire bezetting moet je voor de groove gaan. We hebben voor de rock &-‘n- roll kant van de blues gekozen.

Een vette sound en meer improvisatie. Routes die met een grote band gesloten zijn, blijven nu openliggen. Daar ga je dan op voortborduren. Ik kreeg van Willem, de echte veteraan van ons drieën, een vrijbrief om wat obscure songs op te duikelen die voor mij zouden werken. Dus geen bekende dingen die al dood gespeeld zijn.

Stroomversnelling

Vervolgens hebben we er samen een selectie uit gemaakt. De bedoeling was om ongeveer vijftig procent eigen werk en voor de rest covers te spelen maar toen kwam de zaak onverwacht in een stroomversnelling.’”

Producer Victor F. Macoggi alias Little Victor, de Italiaanse-Amerikaanse alleskunner op het gebied van blues, roots en rock & -‘n-roll die het trio al eerder op het podium begeleidde, adviseerde om een volledig coveralbum op te nemen. ‘“Dus heb ik bewust naar materiaal gezocht waar we nog iets aan konden toevoegen.”, aldus Meijers.

Lazy Lester

“Muziek leeft sowieso niet als je er niks van jezelf instopt. Het grappige is dat zelfs doorgewinterde bluesliefhebbers soms niet doorhadden dat ze luisterden naar een nummer van Titus Turner, Lazy Lester, Jerry Morris of Isaiah Ross. Victor heeft een enorm positieve invloed gehad op de muziek. We wilden die sound uit de jaren vijftig hebben, maar het moest wel uit de speakers knallen als een moderne plaat. Dat heeft hij perfect gedaan.”

Momentum

Meijers beschouwt Little Hat dan ook niet als een retroband. ‘“Als je retro speelt, probeer je de geest van die mannen exact te doen herleven. We hebben dan wel inspiratie geput uit dat oude werk, maar hebben bewust het momentum gepakt zodat het uiteindelijk iets van onszelf is geworden.”

Deel bericht

Laatste nieuws