Menu Sluiten

Leuven Jazz is groots en divers

Klik op de foto voor een vergroting

Leuven Jazz zag het groots en vooral verscheiden voor de zevende editie. Een internationale topavond, jong Belgisch talent, filmvoorstellingen, huiskamerconcerten en tentoonstellingen verspreid over de hele stad. Zonder handleiding was het hopeloos.

Door Georges Tonla Briquet, beeld Eric Malfait, Cindy De Kuyper en Cees van de Ven

Een lagere school als jazzclub? De Appeltuin doet het al tien jaar. Honderdvijftig optredens in totaal! Voor de jubileumeditie mocht LG Jazz Collectieve aantreden, een van de smaakmakers uit de nieuwe Belgische jazzlichting. Gitarist Guillaume Vierset en zijn posse illustreerden op een uiterst beheerste wijze hoe je een set opbouwt. Vertrekkend vanuit de traditie van melodie en harmonie om geleidelijk aan over te schakelen naar een urgente drive met ruimte voor experiment en geïnspireerde solo’s.

Nog meer feest met het Waalse label Igloo dat zijn veertigste verjaardag kwam vieren met Philip Catherine als grote publiekstrekker. Deze moest helaas verstek laten gaan wegens een gebroken schouder. De jonge Lorenzo Di Maio kreeg de zware opdracht zijn plaats in te nemen. Vervangen kan je Catherine niet, maar Lorenzo bewees met bravoure dat hij niet toevallig deel uitmaakt van de Belgische ‘new wave of jazz’. Hij werd omringd door een all star band van twee generaties met enerzijds pianist Eric Legnini en contrabassist Thomas Bramerie en anderzijds trompettist Jean-Paul Estiévenart en drummer Antoine Pierre. Een set gedrenkt in de old school bebop en swing als ode aan de Luikse saxofonist en componist Jacques Pelzer.

In het voorprogramma het verrassende duo van de Britse gitaarrevelatie Rob Luft en de exuberante zangeres Elina Duni.

H A S T met in de rangen maar liefst twee gitaristen (Artan Buleshkaj en metal-fan Roeland Celis) bracht net de debuut-cd ‘Elegy’ uit. Helemaal in de huidige trend waarbij grenzen tussen rock, jazz en improvisatie genegeerd worden. Afwisselend en contemplatief maar vooral met een lichte New Yorkse flair. Perfecte soundtrack in de unieke locatie van La Conserve, een privé-loft die tevens fungeert als kunstgalerij en jazzclub.

Wordt vervolgd!

Deel bericht

Laatste nieuws