Menu Sluiten

Laatbloeier Gregory Porter

De doorbraak van Gregory Porter liet jarenlang op zich wachten, maar zijn talent en doorzettingsvermogen bezorgden hem in 2010 een droomdebuut met het succesalbum Water. Vanaf dat moment is zijn ster rijzende en het heeft nog steeds zijn hoogtepunt niet bereikt.

Intens en krachtig. Gregory Porter zingt alsof hij alleen voor jou op het podium staat. Zelfs half fluisterend trekt zijn warme baritonstem alle aandacht. Dat hij niet eerder is opmerkt door de platenindustrie, is een raadsel. Hij was al bijna veertig jaar oud toen hij doorbrak. Daarvoor stond de Amerikaan meermaals in off-Broadway shows en was hij in 2006 te gast bij Wynton Marsalis. Porter: “Ik probeerde het wel, maar labels willen een garantie voor succes. Dat kon ik uiteraard niet geven.”

Liquid Spirit

Het album Water (2010) betekende een wereldwijde doorbraak. Be Good (2012) werd de waardige opvolger, maar het meest succesvolle album tot nu toe is Liquid Spirit (2013). Daar werd meer dan een miljoen exemplaren van verkocht en het aantal streams is het twintigvoudige daarvan. De titelsong van Liquid Spirit bracht hem ook naar de popmuziek, na een samenwerking met de dj Claptone (The Claptone remix). Ook zijn andere albums (o.a. Take me to the alley, Nat “King” Cole & me en One Night Only (Live At The Royal Albert Hall)) scoorden goed.

In Nederland

Kort na zijn doorbraak stond Gregory Porter al op het North Sea Jazz Festival. Hij trad op het dak op, waardoor veel mensen hem toen niet hebben gezien. Dit maakte hij later ruimschoots goed. Met enige regelmaat is hij op Nederlandse podia te vinden, in verschillende settings. Met zijn begeleidende band, dan weer met het Metropole Orkest of met andere artiesten.

Workaholic

Hij laat geen steken vallen. Zijn optredens zijn vol overgave, foutloos. Daarna neemt hij uitgebreid de tijd voor iedere fan die iets van hem wil. Een handtekening, foto, praatje; vriendelijk staat hij iedereen te woord. Je zult hem niet betrappen op kapsones, chagrijn of desinteresse. En eenmaal terug in de kleedkamer gaat hij weer aan het werk. Er moeten nieuwe nummers komen en die vallen nou eenmaal niet uit de lucht. Gedecideerd en een workaholic, dat is Gregory Porter.

Deel bericht

Laatste nieuws