Menu Sluiten

Kit Downes wint Paul Acket Award 2024

Kit Downes is dit jaar de winnaar van de Paul Acket Award. De prijs wordt jaarlijks door NN North Sea Jazz uitgereikt aan een artiest die meer erkenning verdient voor zijn of haar buitengewone muzikale kwaliteit.

Toetsenist Kit Downes speelt piano, (kerk)orgel en harmonium. Hij werd geboren in Norwich, waar hij als kind koorzanger was in Norwich Cathedral. Daar maakte hij kennis met het kerkorgel, om later orgelwetenschappen te gaan studeren bij St. Peter Mancroft. Later studeerde hij piano, orgel en compositie aan de Purcell School of Music, gevolgd door de Royal Academy of Music, waar hij nu lesgeeft.

Expressief spel

Downes’ muziek wordt beschreven als expressief, complex en spontaan. Hij toerde de wereld rond met solo-orgelconcerten op locaties zoals de Royal Albert Hall, maar hij staat ook bekend om zijn spel met veel gerenommeerde artiesten, zoals Django Bates. Zo ws hij vorig jaar te horen op het album Manifold van Ben van Gelder (zie video), waarop hij het kerkorgel bespeelt.

Met Ben van Gelder op Manifold

Hierover vertelt Van Gelder in Jazzism 4-2023. “Het maken van Manifold begon allemaal bij Kit Downes. In 2018 bracht Kit met saxofonist Tom Challenger Obsidian uit op ECM. Bij het luisteren raakte ik totaal in vervoering door zijn spel en door de composities. Ik koesterde altijd al een liefde voor het grote (kerk)orgel, maar ik had geen idee hoe ik het orgel in mijn composities kon gebruiken. Of überhaupt te gebruiken in een uitgebreid muziekstuk. Obsidian opende mijn ogen, oren en creativiteit. Al vrij snel ontstond het idee er een echt groot project van te maken en niet alleen Kit op het orgel en mijzelf op saxofoon en fluit. Ik had het geluk dat hij ook echt beschikbaar was, want hij is een van de meest gevraagde Europese muzikanten.”

(tekst gaat verder onder de video)

Discografie

Downes’ discografie bestaat uit zowel samenwerkingen als soloprojecten. Zijn nieuwste album The Betrayal (2023, WeJazz) maakte hij met zijn band ENEMY, met daarin bassist Petter Eldh en drummer James Maddren. Met hetzelfde trio bracht hij Vermillion (2022, ECM) uit. Samen met drummer Sebastian Rocheford maakte Downes A Short Diary (2023, ECM). Hij schreef opdrachten voor onder meer London Contemporary Orchestra, the Scottish Ensemble en Kölner Philharmonie. Bijzonder: in 2017 componeerde hij 52 pianostukken uitsluitend voor de rechterhand nadat hij zijn linkerhand had geblesseerd, één stuk voor elke dag van zijn herstel.

Juryrapport

“Kit Downes een briljante artiest, componist en improvisator die in verschillende artistieke contexten het hart vormt van instrumentale en muzikale innovatie”, aldus jurylid Raluca Baicu, artistic curator & programmer North Sea Round Town en music programmer BIRD & de Doelen. “Als organist, pianist en componist herinterpreteert Downes zijn instrumenten vakkundig. Hij onthult steeds een nieuw landschap van voortdurend evoluerende sonische esthetiek. Zijn werk slaat een harmonieuze balans tussen melodische complexiteiten, subtiele gevoeligheden, textuurcomposities en de fijnste improvisaties. En biedt een eerlijk bewijs van de genialiteit van een uitmuntend kunstenaar.”

Overige juryleden dit jaar waren Annamaija Saarela (G Livelab, Finland), Jermaine Kanbier (Bimhuis, Nederland), Roel Vanhoeck (Bozar, België) en Sunny Sumter (DC Jazz Festival, VS). Zij nomineerden 21 muzikanten. Leden van het Europe Jazz Network (EJN) stemden vervolgens op deze shortlist.

Paul Acket Award

Met de Paul Acket Award ‘Artist Deserving Wider Recognition’, vernoemd naar de oprichter van het festival, wil de organisatie aandacht geven aan uitzonderlijke jazzmuzikanten die meer erkenning en een groter publiek verdienen voor hun werk. Eerdere winnaars waren onder anderen Eve Risser (2023), Kris Davis (2022), Julian Lage (2019), Kaja Draksler (2018 en Donny McCaslin (2017).

Kit Downes neemt de prijs in ontvangst op het festival, waar hij op zaterdag 13 juli optreedt met ENEMY.

Deel bericht

Laatste nieuws