Menu Sluiten

Kijk en luister: Fast & Loose van Jurgen Burdorf Band

Rhombus is het vierde album van de Nederlandse gitarist Jurgen Burdorf en zijn band. Een aanrader voor de liefhebber van het betere electrische gitaarwerk, jazz en fusion. Kijk naar een live-uitvoering van de track Fast & Loose.

Picking Up Steam, de voorganger van Rhombus, verscheen in 2018 en werd uitstekend ontvangen. Jurgens medemuzikanten op Rhombus zijn dezelfde gebleven.

Tico Pierhagen

Te horen zijn toetsenist Tico Pierhagen, bekend van zijn solo-albums, bassist Hugo den Oudsten (Ruben Hein, Shirma Rouse, Blackbird) en drummer Willem Smid (Ogene, Amsterdam Saints). Percussionist Gijs Anders van Straalen (Wouter Hamel) is op een aantal nummers prominent aanwezig. Technicus is Tom Gelissen.

Een ‘rhombus’ (ruit) bestaat uit vier gelijke delen en kan allerlei vormen aannemen. Van bijna zo plat als een lijn tot een vierkant en alles daartussen. De vier lijnen houden elkaar in evenwicht, een mooie metafoor voor het samenspelen in de muziek. Het zegt ook iets over de veelzijdig- en soepelheid van de hoofdrolspeler. Schijnbaar moeiteloos meandert Jurgen tussen de rollen van dienend gitarist en solist. Tegelijkertijd is het uitgangspunt toegankelijkheid en de aanwezigheid van een lekkere groove.

Andermaal staat de plaat van Burdorf vol met aanlokkelijke rock, fusion en funk, een en ander is op subtiele wijze aangevuld met een stiekem snufje grunge.

Mark Knopfler

Burdorf raakte op tienjarige leeftijd geinspireerd door Mark Knopfler, waarop hij besloot hij gitaar te gaan spelen. Hij studeerde vervolgens jazzgitaar aan het Conservatorium van Amsterdam, maar staarde zich niet blind op één stijl.

Kenmerkend voor Jurgens componeerstijl zijn melodieën en harmonieën die de genres  overstijgen. Als gitarist rekent hij Steve Lukather, Mark Knopfler en Bill Frisell tot zijn favorieten, als componist is de Hongaar Béla Bartók een inspiratiebron.

Deel bericht

Laatste nieuws