Menu Sluiten

Jonge blueszanger Jontavious Willis naar Haarlem

Blueszangers Willis (26) treedt vrijdag 11 november op in de Haarlem Blues Club.

In Jazzism 5 van 2019 schreef Rien Wisse het volgende over de nieuwe generatie bluesartiesten uit de VS: Het is een wijdverbreid idee dat de toekomst van blues uitsluitend voortleeft in de blanke versmelting met rock. In de States bestaat blues ook nog wel degelijk binnen de Afro- Amerikaanse samenleving. Amper tien jaar geleden gold een veertiger als jong, inmiddels is een veel jongere lichting actief.

Blues is verhalend

Jontavious Willis uit Greenville, Georgia bespeelt zijn zijn snaarinstrument vrijwel uitsluitend akoestisch. Zijn sterk in zowel de bluestraditie als gospel gedrenkte gitaarspel bevat elementen van zowel de fijnzinnige Piedmont-stijl als rudimentair slidewerk uit de klassieke Delta- en Texas- blues. Het gebruik van zeer onorthodoxe stemmingen van zijn instrumenten draagt sterk bij aan de eigenzinnigheid van zijn spel. Zijn zang klinkt opvallend volwassen, hetgeen voor een lokale krant in Georgia reden was om hem a 70 year old bluesman in a 20 year old body te noemen. Hoewel zijn instrumentale capaciteiten indrukwekkend zijn, beschouwt hij die stem als zijn voornaamste wapen: “Als je focust op je instrumenten, vergeet je dat blues verhalend is. Teksten uit het Jim Crow-tijdperk, handelend over misbruik en mishandeling, zijn in feite nog steeds actueel.”

Taj Mahal

Willis was de juiste man op de juiste plaats toen Taj Mahal hem op het podium uitnodigde tijdens een optreden in Atlanta, Georgia. De jonge bluesman kreeg een daverend applaus na zijn gastoptreden en zowel Mahal als Keb’ Mo’ namen hem mee op tournee. Inmiddels realiseerde Willis twee zelfgeschreven en met een kleine, nagenoeg akoestisch spelende bezetting opgenomen albums van hoog kaliber. Van tijd tot tijd onderbreekt hij zijn ronde langs het Amerikaanse circuit met optredens in Europa.

Jontavious Willis treedt vrijdag 11 november op in de Haarlem Blues Club, een primeur op Nederlandse bodem.

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws